Η ιστορία του καφέ
Μιας και το Κοράνι απαγορεύει στους μουσαλμάνους να πίνουν κρασί, οι Αιθίοπες, που επί τον πλείστον είναι μουσουλμάνοι, ξεκίνησαν να πίνουν καφέ σαν υποκατάστατο. Γι’ αυτό και όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως «Αραβικό κρασί». Αρχικά, ο καρπός χρησιμοποιούταν αυτούσιος, που είτε τον μασούσαν είτε τον άλεθαν σε μικρούς σβόλους.
Ο καφές όπως τον πίνουμε σήμερα, δηλαδή με καρβούδισμα τον κόκκων και τον βρασμό τους στη συνέχεια, άρχισε να γίνεται τον 14ο αιώνα. Οι κόκκοι του καφέ προέρχονται από το καφεόδεντρο (η αλλιώς καφέα), ένα δέντρο που μοιάζει πάρα πολύ με την κερασιά. Οι καρποί του, δηλαδή οι κόκκοι του καφέ, χρειάζονται έναν χρόνο σχεδόν για να ωριμάσουν.
Υπάρχουν δυο είδη από καφεόδεντρα που στηρίζουν όλο το εμπόριο του καφέ:
Υπάρχουν δυο είδη από καφεόδεντρα που στηρίζουν όλο το εμπόριο του καφέ:
1. H καφέα Αραμπίκα: Το 78% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ είναι αυτής της ποικιλίας. Φημίζεται για την έντονη αρωματική του γεύση και περιέχει 1% καφεΐνη. Σήμερα, παράγεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Γαλλικός, Φραπέ εσπρέσο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
2. H καφέα Ρομπούστα: Περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με την προαναφερθείσα. Σαν γεύση είναι πιο ουδέτερη.
Δ.
Η ιστορία του ελληνικού φραπέ
Τι περιέχει ο καφές φραπέ;
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος