Σε 20 χρόνια η σοκολάτα θα στοιχίζει 2000 ευρώ
«Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε 20 χρόνια η αυθεντική σοκολάτα από κακάο θα κοστίζει όσο και το χαβιάρι: από 2.000 ευρώ το κιλό και πάνω. Θα είναι τόσο δυσεύρετη και ακριβή ώστε ο μέσος καταναλωτής απλώς δεν θα μπορεί να την αγοράσει» εκτιμά ο Τζον Μέισον, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής του Συμβουλίου Ερευνών για την Προστασία της Φύσης, με έδρα την Γκάνα.
Η έλλειψη κακάο έχει πιο βαθιά αίτια: Παρόλο που η τιμή του αυξάνεται συνεχώς, οι αγρότες που το καλλιεργούν, αμείβονται ελάχιστα από τις Πολυεθνικές που στη συνέχεια το αγοράζουν: «Γύρω στα 0,5 ευρώ την ημέρα κατά μέσο όρο» αποκάλυψε ο Τόνι Λας, πρόεδρος της Ενωσης Ερευνών Κακάου, στην ετήσια διάσκεψη της Βρετανικής Ακαδημίας Σοκολάτας. Η ελάχιστη αμοιβή τους, δεν τους προσφέρει κίνητρο για να συνεχίσουν τη καλλιέργεια του.
.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος