Η ιστορία του ελληνικού φραπέ
Το ήξερες ότι ο φραπέ είναι ένα ελληνικό κατασκεύασμα που επινοήθηκε κατά τύχη;
Κατά την διάρκεια της Έκθεσης στην Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Nestle Γιάννης Δρίτσας, παρουσίασε ένα νέο προϊόν για παιδιά. Σε ένα από τα διαλείμματα της παρουσίασης, ένας άλλος υπάλληλος της εταιρίας, ο Δημήτριος Βακόνδιος, θέλησε να πιει έναν ζεστό Nescafe. Μόνο που δεν έβρισκε ζεστό νερό.
.
Λόγω της έλλειψης ζεστού νερού, δοκίμασε μια αλχημεία με κρύο: Έβαλε καφέ, ζάχαρη και κρύο νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο κρύο καφέ nescafe της ιστορίας. Για να είχε όμως την ανάλογη εμπορική επιτυχία χρειαζόταν και το σωστό όνομα. Η λύση βρέθηκε με την χρησιμοποίηση μιας λέξης γαλλικής προέλευσης: Φραπέ. Το ξενόφερτο αυτό όνομα συνδύαζε όλα τα χαρακτηριστικά για να κάνει κλικ στην νεολαία της εποχής: Δισύλλαβο, εύφωνο, παραπέμπει στη φράπα, στο αφράτο, ακόμα και στο κρύο. Μετά από χρόνια ο Δημήτρης Βακόνδιος δήλωσε ότι δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πως ένα απλό πείραμα, τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα.
.Διάβασε επίσης:
Τι περιέχει ο καφές φραπέ;
Η ιστορία του καφέ
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...