Στα σκουπίδια τα μισά τρόφιμα που παράγονται
Τα μισά από τα τρόφιμα που παράγονται ετησίως στον πλανήτη πετιούνται στα σκουπίδια.
Αυτό αντιστοιχεί δηλαδή σε 1,2 ως 2 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων ανά έτος, νούμερο που ασφαλώς συγκλονίζει. Οι επιστήμονες και συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έως και τα μισά από τα τρόφιμα που αγοράζονται πετιούνται από τον ίδιο τον καταναλωτή.
Η καθαρή απώλεια δεν περιορίζεται στα απορρίμματα των τροφίμων που δεν καταναλώνονται, καθώς η σπατάλη είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα της διατροφικής αλυσίδας: 550 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σπαταλώνται μάταια για να απομακρυνθούν αυτά τα χαμένα τρόφιμα. Ο δρ. Τιμ Φοξ επισημένει ότι «είναι συγκλονιστική η ποσότητα των τροφίμων που πάει χαμένη στον κόσμο. Τα τρόφιμα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θρέψουν τον αυξανόμενο παγκόσμιο πολιτισμό και ιδιαίτερα αυτούς που πεινάνε».
Μεταξύ του 2010 και του 2012, 860 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπέφεραν από υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Οι ειδικοί εισηγούνται στην έκθεσή τους, την βελτίωση των μεθόδων και των υποδομών με μια ταυτόχρονη αλλαγή στην αντίληψη του καταναλωτή, το οποίο θα επέτρεπε την προσφορά 60 ως 100% περισσότερης τροφής χωρίς να αυξηθεί η παραγωγή, αποδεσμεύοντας ταυτοχρόνως εκτάσεις και μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.
.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...