Γάλα, το αντίδοτο στη μυρωδιά του τζατζικιού
Η ουσία AMS του σκόρδου, δεν διασπάται κατά την πέψη, με επακόλουθο να απεκκρίνεται από το σώμα μέσω της αναπνοής και της εφίδρωσης.
Σε πειράματα με ωμά και βρασμένα σκόρδα, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.), διαπίστωσαν ότι την μεγαλύτερο απόδοση εναντίον της μυρωδιάς του σκόρδου την έχει το πλήρες γάλα. Σύμφωνα με τη μελέτη, την μέγιστη «αντι-σκορδική» προστασία την παρέχει το γάλα όταν καταναλώνεται μαζί με το φαγητό και όχι εκ των υστέρων.
200 ml πλήρες γάλα μειώνουν κατά το ήμισυ τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που χαρίζουν στο σκόρδο την μυρωδιά του. Και η κατανάλωση άπαχου ή ημιαποβουτυρωμένου γάλατος μειώνει τα επίπεδα της AMS στην αναπνοή μας, αλλά όχι με τον ίδιο βαθμό επιτυχίας. Στην μελέτη τους, οι επιστήμονες δοκίμασαν και άλλα τρόφιμα για να περιορίσουν την μυρωδιά του σκόρδου, μεταξύ αυτών δαμάσκηνα, βασιλικό, αγκινάρες και μερικές ποικιλίες μανιταριών. Το πιο αποδοτικό από όλα όμως, ήταν το γάλα.