Η μακαρονάδα μας φέρνει κατάθλιψη
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλούς υδατάνθρακες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη.
Οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Η.Π.Α.), ανακάλυψαν πως όσοι καταναλώνουν άφθονα ζυμαρικά, ψωμί, τηγανητές πατάτες και πατατάκια έχουν από 29% έως 41% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη 12ετία. Αντίθετα, όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή (κυρίως αφορά το ελαιόλαδο, τα ψάρια και το κρασί) και πίνουν καφέ διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο.
Η μελέτη, έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο αίμα, ένα εύρημα το οποίο δεν είναι σαφές εάν και πως σχετίζεται με την κατάθλιψη. Ο δρ Μισέλ Λούκας, από το Τμήμα Διατροφής του Χάρβαρντ, δήλωσε πως ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η διατροφή επηρεάζει τόσο την φλεγμονή όσο και τον κίνδυνο κατάθλιψης. Μάλιστα τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το κρασί, το ελαιόλαδο, ο καφές, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και τα φυλλώδη λαχανικά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντικαταθλιπτική δράση.
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...