Γιατί το φαγητό στα αεροπλάνα είναι άνοστο;
Κι όμως δεν ευθύνεται το φαγητό που η γεύση του δεν φαίνεται σε εμάς αρεστή.
Στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, λαμβάνοντας υπόψιν τα παράπονα των επιβατών για τις «αέρινες» γεύσεις, αποφάσισαν να ερευνήσουν τους λόγους που το φαγητό στα αεροπλάνα δεν είναι και τόσο νόστιμο. Χρησιμοποίησαν 50 εθελοντές στους οποίους έδωσαν να φάνε τις πέντε βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό και umami (λέξη ιαπωνικής προέλευσης που δηλώνει ένα φαγητό με γεμάτη γεύση π.χ. μπέικον, ντομάτα, τυρί κτλ).
Οι εθελοντές κατανάλωσαν αρχικά διάφορες τροφές σε περιβάλλον με ησυχία και στη συνέχεια με ακουστικά στα αυτιά, όπου δημιουργήθηκε προσομοίωση του θορύβου που υπάρχει στην καμπίνα του αεροπλάνου. Αν και οι γεύσεις ήταν ίδιες, αποδείχτηκε πως εντέλει το μυστικό κρύβεται στο umami, που όλοι το γεύτηκαν πιο έντονο σε συνθήκες θορύβου. «Η αίσθηση της γεύσης διαστρεβλώνεται όταν υπάρχει θόρυβος και γι’ αυτό το φαγητό φαίνεται πιο άνοστο. Οι συνθήκες που επικρατούν γύρω μας όταν τρώμε επηρεάζουν κατά πολύ τη γεύση μας», δήλωσε ο Robin Dando, επικεφαλής της έρευνας και διατροφολόγος.
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...