Πιο περίπλοκη διαδικασία από όσο νομίζαμε φαίνεται ότι είναι τελικά η «χημεία» της γεύσης.
Σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα, το χρώμα και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το μαχαιροπίρουνο επηρεάζουν τη γεύση μας. Από τα δεδομένα της «γευσιγνωστικής» μελέτης, φάνηκε ότι το τυρί για παράδειγμα είχε πιο αλμυρή γεύση όταν τρωγόταν με μαχαίρι, σε σχέση με τις περιπτώσεις που τρωγόταν με πιρούνι, κουτάλι ή οδοντογλυφίδα.