Ο ουρανός είναι γαλάζιος για τον ίδιο ακριβώς λόγο που και το νερό της θάλασσας είναι μπλε:
Λόγω της σκέδασης τους φωτός. Επειδή η λέξη ‘‘σκέδαση’’ ακούγεται λίγο ‘‘βάρβαρη’’ για τα αυτιά σου ας απλοποιήσουμε λίγο την περιγραφή:
Η Γη φωτίζεται από το φως του Ηλίου. Το ''αόρατο'' φως ή λευκό φως (όπως μάθαμε να το λέμε) που φτάνει στη Γη είναι το σύνολο όλων των χρωμάτων: Ο Ισαάκ Νεύτωνας ανακάλυψε ότι το φως μπορεί να αναλυθεί σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων (7 είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι). Όταν βλέπουμε ένα άσπρο αντικείμενο (π.χ. ένα αυτοκίνητο) σημαίνει ότι αντανακλά όλα τα χρώματα που πέφτουν πάνω του. Αντίθετα σε ένα π.χ. χρωματιστό αυτοκίνητο, τα μόρια του αυτοκινήτου θα ''απορροφήσουν'' κάποιο χρώμα σε μεγαλύτερη αναλογία. Αν ‘‘απορροφήσει’’ π.χ. το κόκκινο πιο πολύ, σε εμάς θα φαίνεται κόκκινο.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τον ‘’ουρανό’’. Από την στιγμή που εμείς τον βλέπουμε μπλε σημαίνει πως κάτι ‘‘απορροφά’’ σε μεγαλύτερη αναλογία το μπλε χρώμα. Ποιος το κάνει αυτό; Μα φυσικά τα μόρια του αέρα και της σκόνης που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Απορροφούν το μπλε χρώμα από το ηλιακό φως σε μεγαλύτερη αναλογία, ''περισσεύει'' περισσότερο μπλε και έτσι βλέπουμε εμείς τον ουρανό γαλάζιο...
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος
Βιβλιογραφία:
Ρόμπερτ Λ. Γουόλκε, Αθήνα 2006, Όσα δεν ήξερε ο Αϊνστάιν, Εκδόσεις Κέδρος
http://el.wikipedia.org
http://ophioussa.blogspot.com
Φωτογραφίες - Εικόνες:
www.kinder.wetter.com
http://valentiner.wordpress.com