Κι όμως είναι άλλος ένας μύθος ότι η καφέ ζάχαρη είναι ακατέργαστη, και επομένως και πιο υγιεινή.
Τα δυο είδη ζάχαρης δεν διαφέρουν τόσο πολύ όσο νομίζουμε. Παρόλο που πιστεύεται ότι η καφέ ζάχαρη είναι ακατέργαστη (ο όρος «ακατέργαστο» έχει ταυτιστεί λανθασμένα στη συνείδηση του κόσμου με τον όρο «υγιεινό»), η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η κύρια διαφορά των δυο ειδών είναι πως η καφέ ζάχαρη περιέχει επιπλέον μελάσα, όπου και οφείλει το χρώμα της αλλά και τη χαρακτηριστική της γεύση.