Back to Top

Έχουν τα ψάρια όπισθεν;

Κι όμως ο σωματότυπος των ψαριών τους επιτρέπει την κίνηση προς τα πίσω.

Ο τρόπος που κινούνται τα ψάρια, είναι σε μεγάλο μέρος πανομοιότυπος με την κίνηση των φιδιών (των ερπετών, όχι των υποτιθεμένων φίλων σου): Συστέλλουν εναλλάξ τους μυς τους, παράγοντας ένα «ωστικό» κύμα κατά μήκος του σώματός τους. Αποτέλεσμα; Η δημιουργία μιας ώθησης από το πίσω μέρος (ουρά) προς τα εμπρός, που επιτρέπει στα ψάρια να κινούνται μέσα στο νερό.


Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε ένα ψάρι να βάλει «όπισθεν» και να κινηθεί προς τα πίσω, θα ήταν ένα ωστικό κύμα με αντίθετη κατεύθυνση. Έχει την ικανότητα να το κάνει, αλλά συνήθως τα ψάρια το αποφεύγουν. Το σχήμα τους είναι έτσι δομημένο ώστε να μπορούν να κινούνται γρήγορα μπροστά αλλά πολύ αργά προς τα πίσω (μυτερά μπροστά, πιο πλατιά πίσω).

Προτιμούν να χρησιμοποιούν τα πτερύγια τους, που τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν πιο εύκολα ελιγμούς. Στην πραγματικότητα, τα μόνα ψάρια τα οποία δεν μπορούν καθόλου να κολυμπήσουν προς τα πίσω, είναι όσα δεν έχουν νυκτική κύστη (μια «φούσκα» που βοηθά στη κολύμβηση), όπως οι καρχαρίες. Αυτά δε βουλιάζουν χάρη στην ώθηση που δίνει η διαρκής κίνηση του νερού στα θωρακικά πτερύγιά τους.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος