Επαγγέλματα που οδηγούν σε κατάθλιψη
Ποιες είναι οι εργασίες που φλερτάρουν με τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πιο καταθλιπτικών επαγγελμάτων;
Η μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία έρχεται, όταν κανείς ακολουθεί ένα επάγγελμα, το οποίο το αντιμετωπίζει ως χόμπι και καταφέρνει να αισθάνεται γεμάτος και χαρούμενος, χωρίς καμία αίσθηση στρες ή μονοτονίας. Όταν όμως γίνετε το ακριβώς αντίθετο η κατάθλιψη λογίζεται ως φυσικό επακόλουθο.
Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες, τα δέκα πιο καταθλιπτικά επαγγέλματα είναι κατά φθίνουσα σειρά τα ακόλουθα:
1. Νοσοκόμοι ηλικιωμένων και παιδοκόμοι
Είναι πραγματικά πολύ αγχώδες επάγγελμα γι' αυτούς που έρχονται σε επαφή με ανθρώπους άρρωστους και να μην παίρνουν πίσω αρκετή θετική συναισθηματική ενίσχυση. Βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας.
2. Σερβιτόροι εστιατορίων
Έχουν χαμηλές χρηματικές απολαβές, αν και η εργασία τους είναι εξαντλητική, και ένα σωρό ανθρώπους πάνω από το κεφάλι τους να τους υπαγορεύουν τι πρέπει να κάνουν σε καθημερινή βάση.
3. Κοινωνικοί λειτουργοί
Η συναναστροφή με κακοποιημένα παιδιά, οικογένειες διαλυμένες και ανθρώπους που εν γένει βρίσκονται σε κατάσταση διανοητικής κρίσης, μια απαιτητική και γεμάτη άγχος καθημερινότητα.
4. Όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας
Γιατροί, νοσοκόμοι, θεραπευτές κτλ. δίνουν σχεδόν τα ''πάντα'' στους άλλους με αποτέλεσμα τα ψυχικά αποθέματα που μένουν για τους ίδιους να υστερούν και να μη μπορούν να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες.
5. Καλλιτέχνες
Αναφέρεται σε επαγγέλματα όπως ζωγράφοι, συγγραφείς, ηθοποιοί. Κύρια αιτία της κατάθλιψης το αβέβαιο ωράριο και πολλή απομόνωση.
6.Δάσκαλοι- Καθηγητές
Δεν είναι μια δουλειά που χτυπά το κουδούνι και σημάνει τελειώνει, καθώς συνεχίζεται και μετά το σχολείο και μάλιστα για ώρες στο σπίτι. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και ποικίλες καθώς στους εκπαιδευτικούς ασκούντε πολλές πιέσεις από διαφορετικά ακροατήρια (παιδιά και οι γονείς).
7. Διοικητικό προσωπικό τεχνικής υποστήριξης
Εργάζονται με ασταθές πρόγραμμα και ακανόνιστο ωράριο, ενώ η συνολική προσφορά τους σε μια επιχείρηση, συνήθως δεν εκτιμάται.
8. Μηχανικοί συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών
Είναι μια δουλειά, όπου κανείς χρειάζεται να δουλεύει παραπάνω ώρες, ενώ δε λείπουν τα επείγοντα περιστατικά και οι νυχτερινές βάρδιες. Επιπροσθέτως, τα χρήματα που λαμβάνουν είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τη δύσκολη και κουραστική δουλειά που κάνουν.
9. Οικονομικοί σύμβουλοι και λογιστές
Απαιτείται κυρίως μεγάλη υπευθυνότητα στην οικονομική διαχείριση των άλλων (αν τα ποσά είναι μεγάλα), ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την αγορά.
10. Πωλητές
Οι περισσότεροι απ' όσους εργάζονται ως πωλητές δουλεύουν με την ώρα και έτσι δεν είναι ποτέ σίγουροι πότε και το πόσο θα πληρωθούν.
.
.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...