Back to Top

Δυναμώνουν τα μαλλιά αν τα κουρεύουμε συχνά;


Πρόκειται φυσικά για έναν ακόμα μύθο έχει επιβιώσει μέσα από πολλές γενεές. Ήδη από το 1928 και ύστερα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες, έχει αποδειχθεί πως με το ξύρισμα ή κούρεμα των μαλλιών δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στη δομή της τρίχας, καθώς δεν επηρεάζεται η ρίζα της. Πολλοί επίσης αποδίδουν την τριχόπτωση της κεφαλής στη χρήση καπέλου, κράνους, φαρμάκων, σεσουάρ κτλ, κάτι που φυσικά πρόκειται για άλλο έναν μύθο.

Και αυτό γιατί η χρήση των παραπάνω σε καθημερινή βάση, ταλαιπωρούν και αφυδατώνουν μεν το τριχωτό της κεφαλής, αλλά από τη στιγμή που η ρίζα της τρίχας βρίσκεται μέσα στο δέρμα και δεν επηρεάζεται, δεν ευθύνονται για μια ενδεχόμενη τριχόπτωση. Ο βασικότερος παράγοντας, σύμφωνα με τους δερματολόγους, που επηρεάζει την ρίζα της τρίχας, προκαλώντας το φαινόμενο αλωπεκίας είναι ο γενετικός. Oι κληρονομικοί παράγοντες ευθύνεται για το 95% της ανδρικής αλωπεκίας, ή οποία σε ορισμένες περιπτώσεις πλήττει και τον γυναικείο πληθυσμό.

Αν και η τριχόπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα οριστικά, οι επιστήμονες προτείνουν μια σειρά από μέτρα τα οποία μπορούν να περιορίσουν εν μέρη το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αυτά είναι:

  1. Λούσιμο μαλλιών 2-3 φορές την εβδομάδα, ώστε το τριχωτό να είναι καθαρό από ρύπους και ιδρώτα, που δεν του επιτρέπουν να αναπνεύσει.
  2. Ευεργετικά αποτελέσματα έχει επίσης το μασάζ, επειδή τονώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος.
  3. Αποφυγή ντεκαπάζ και δυνατές βαφές. Στη θέση τους να προτιμήσουμε τις ανταύγειες, που δεν εφαρμόζονται στις ρίζες.
  4. Ισορροπημένη διατροφή.
  5. Χρήση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα (φιναστερίδη, μινοξιδίλη) σταματούν σε ποσοστό 80-85% την τριχόπτωση και επιτυγχάνουν κατά 60-65% την επανεμφάνιση τριχοφυΐας, με την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνται εφ’ όρου ζωής.

Φωτογραφία: https://www.pexels.com/photo/a-man-in-barber-shop-4625632/

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...