Πότε ξέρω ότι έχω πάθει υπερκόπωση;
Ποια είναι η διαφορά της υπερκόπωσης με την απλή σωματική κόπωση;
«Η υπερκόπωση είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονη εξάντληση, η οποία προέρχεται από υπερβολική εργασία, υπερβολική άσκηση ή ανεπαρκή ξεκούραση κατά την διάρκεια παρατεταμένων χρονικών περιόδων», εξηγεί η παθολόγος ιατρός Κυρία Μοσχοβάκη. Σε φάση υπερκόπωσης, τα ζωτικά μας όργανα λειτουργούν σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι συνήθως. Αυτό οδηγεί στη εξάντληση και στην πρόωρη γήρανσή τους, ειδικά μάλιστα αν η ξεκούραση και η αναπλήρωση της ενεργειακής μας απώλειας είναι ανεπαρκής.
Θέμα υπερκόπωσης τίθεται, όταν σε μια συνεχόμενη καθημερινότητα δεν υπάρχει επαρκής χρόνος ξεκούρασης, ώστε το σώμα να μπορέσει να αναπληρώσει την χαμένη του ενεργειακή απώλεια. Η συσσωρευμένη κόπωση μετατρέπεται προοδευτικά σε υπερκόπωση και δεν αποκαθίσταται απλά μετά από συνήθη μέτρα ξεκούρασης (π.χ. ύπνος). Οι ασθενείς νιώθουν μια γενικευμένη ατονία και μια αδυναμία να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
Η υπερκόπωση προκαλεί αυξημένη έκκριση ορμονών (γλυκοκορτικοειδή, κατεχολαμίνες), που οδηγούν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και σε ταχυκαρδία. Παράλληλα, παρατηρούνται και μειωμένα επίπεδα ενδορφινών. Οι ενδορφίνες που παράγονται στον εγκέφαλό μας, είναι άρτια συνδεδεμένες με την καλή μας διάθεση, καθώς απελευθερώνονται στον οργανισμό μας όταν χαμογελάμε, αγκαλιάζουμε κάποιον κτλ. Καταλαβαίνεις λοιπόν τι κίνδυνος ελοχεύει σε ενδεχόμενη μείωσή τους.
Η θεραπεία της υπερκόπωσης γίνεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή, με συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες) και μέσα από ειδικά διατροφικά προγράμματα. Επειδή όμως η υπερκόπωση μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες (αλκοόλ, stress, αύπνία, ιώσεις, κτλ.), τον πρώτο λόγο για την διάγνωση τον έχει ο ιατρός που θα κάνει την εξέταση και όχι εμείς.
.
.
.
Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος