Οι άνθρωποι γίνονται συνεχώς λιγότερο έξυπνοι
Αν ζούσαν σήμερα οι αρχαίοι Αθηναίοι, θα ξεχώριζαν άνετα εξαιτίας της εξυπνάδας τους.
Για διανοητική «παρακμή» της ανθρωπότητας μιλά η μελέτη του καθηγητή αναπτυξιακής βιολογίας του πανεπιστήμιου στο Στάνφορντ Τζέραλντ Κράμπτρι. Υποστηρίζει πως όσο προοδεύει ο ανθρώπινος πολιτισμός, τόσο λιγότερο έξυπνοι γίνονται οι άνθρωποι. Έτσι, ο καθηγητής φέρνει σαν παράδειγμα τους αρχαίους Αθηναίους, ισχυριζόμενος ότι σήμερα θα ξεχώριζαν εύκολα μέσα στη γενική μετριότητα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι έφτασαν στο αποκορύφωμα της διανοητικής λειτουργίας πριν από περίπου 2.000 έως 6.000 χρόνια. Έκτοτε έχουμε μια πτώση στις νοητικές ικανότητες, η οποία μάλιστα επιταχύνεται στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή. Οι ευκολίες που παρέχονται σήμερα εξαιτίας της, καθιστούν ανενεργή την εξελικτική πίεση που ευνοεί τους πιο έξυπνους και ικανούς, σε βάρος των χαζών και ανίκανων. Παλιά, η εξυπνάδα συνδεόταν με την επιβίωση, καθώς όσο πιο έξυπνος ήταν κάποιος, τόσο ευκολότερο ήταν να επιβιώσει, κατασκευάζοντας καταλύματα, βρίσκοντας τροφή κτλ.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα του Τζέραλντ Κράμπτρι δεν συμμερίζονται άλλα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, καθώς υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλά για μια υπόθεση χωρίς τα απαραίτητα δεδομένα επιβεβαίωσής της. Ο ίδιος ο Τζέραλντ Κράμπτρι πάντως, παραδέχτηκε ότι η θεωρία του χρειάζεται όντως επιβεβαίωση και από άλλες γενετικές έρευνες και επισήμανε ότι μετά χαράς θα έβλεπε την απόρριψή της αν αυτό συνέβαινε.
.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...