Κοιμόμαστε λιγότερο όταν έχει πανσέληνο
Επιπλέον χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο έως ότου αποκοιμηθούμε.
Όταν έχει πανσέληνο μειώνεται κατά 30% η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον βαθύ ύπνο, ενώ χρειάζονται πέντε λεπτά περισσότερο από το φυσιολογικό για να αποκοιμηθούμε. Επιπλέον, κοιμόμαστε περίπου 20 λεπτά λιγότερο τις νύχτες με πανσέληνο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες νύχτες του μήνα, ενώ παράλληλα ή ποιότητα του ύπνου είναι σαφώς χειρότερη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (Ελβετία), το φαινόμενο δεν οφείλεται ούτε στον αυξημένο φωτισμό της πανσελήνου, ούτε στη δύναμη της βαρύτητας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οφείλεται στον εσωτερικό μας μηχανισμό ο οποίος «αναγνωρίζει» τις φάσεις της σελήνης και προσαρμόζεται ανάλογα. «Πιστεύουμε ότι δρα σε μοριακό επίπεδο και στον εγκέφαλο, πιθανώς στον υποθάλαμο που είναι το τμήμα το οποίο ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι μας», δήλωσε η επικεφαλής δρ Φρέι.
Ο μηχανισμός αυτός εκτιμάται ότι είναι εξελικτικός: Αναπτύχθηκε πριν χιλιετίες, ούτως ώστε οι πρωτόγονοι άνθρωποι να κοιμούνται πιο ελαφριά τις νύχτες με πανσέληνο και έτσι να μπορούν να προστατευθούν από τους εχθρούς τους που κυνηγούσαν στο φως του φεγγαριού. Στο εν λόγω συμπέρασμα συμβάλλει και το γεγονός ότι στο ζενίθ της σελήνης, έχουμε χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης στο αίμα μας. Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα στάδια της αγρυπνίας και του ύπνου, και αυξάνρται όταν θέλουμε να κοιμηθούμε.
.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...