Γιατί χασμουριόμαστε;
Σύμφωνα με τον Robert Provine, επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Maryland, τα έμβρυα χασμουριούνται από την 11η εβδομάδα. Και ενώ το χασμουρητό συνήθως συνδέεται με την χαλάρωση και την υπνηλία, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξηθεί έως 30% κατά τη διάρκεια του χασμουρητού.
Παρόλο που η κόπωση, η υπνηλία ή ακόμα και η πλήξη μπορεί να μας κάνει να χασμουρηθούμε, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι από τους οποίους προκαλείται το εν λόγω φαινόμενο. Ανέπτυξαν μάλιστα και μια σειρά από θεωρίες, αλλά μόνο τρεις εξ αυτών θεωρούνται ως οι επικρατέστερες.
1. Η φυσιολογική θεωρία: Με το χασμουρητό λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο και αποβάλλουμε την περίσσεια του διοξειδίου του άνθρακα.
2. Η θεωρία της πλήξης: Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να χασμουριούνται όταν βαριούνται ή είναι κουρασμένοι. Αυτή η θεωρία όμως δεν εξηγεί γιατί οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων χασμουριούνται λίγο πριν τον αγώνα.
3. Η θεωρία του δροσερού εγκεφάλου: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η υπερβολική δραστηριότητά του οδηγεί σε υπερθέρμανση η οποία μειώνει την ικανότητά του να επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Το χασμουρητό επεμβαίνει ως φυσικός «θερμοστάτης» επιτρέποντας να μπει κρύος αέρας και να επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του εγκεφάλου.
.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...