Η προέλευση και η εξέλιξη του παγωτού
Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες και οι δημοσιεύσεις για την ιστορική προέλευση του παγωτού.
Μια άποψη αναφέρει, ότι το παγωτό δημιουργήθηκε πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία. Είναι όμως απορίας άξιο, πως η θερμή αυτή περιοχή διαθέτει χιόνι ή πάγο. H πιο πιθανή εκδοχή ταυτίζει την προέλευση του παγωτού με την χώρα της Κίνας, όπου τα χιόνια των Ιμαλαΐων αναμιγνυόταν με κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι (600 π.Χ.). Ο Μάρκο Πόλο (1254-1324) είδε να παρασκευάζουν παγωτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του εκεί το έφερε το γλύκισμα στην Ιταλία.
Το 1533 Αικατερίνη των Μεδίκων παντρεύτηκε τον Ερρίκο Β΄ της Γαλλίας μεταφέροντας στη νέα της πατρίδα ένα παγωμένο επιδόρπιο από γλυκιά κρέμα, η οποία έμοιαζε πολύ με το σημερινό παγωτό. Το παγωτό, εκείνη την εποχή, ήταν σύμβολο εξουσίας και οι ευγενείς το χρησιμοποιούσαν για να αυξήσουν το κύρος τους. Και αυτό γιατί ο πάγος και το αλάτι ήταν ακριβά αγαθά που μόνο οι αριστοκράτες μπορούσαν να αγοράσουν. Τον 16ο αιώνα, υπήρχαν στο σαράι του σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης, αποθήκες πάντα γεμάτες με χιόνι για το αραίωμα των σερμπετιών. Οι καλεσμένοι εντυπωσιάζονταν με τις κούπες για τα επιδόρπια, φτιαγμένες από παγωμένους χυμούς φρούτων.
Κοντά στο σημερινό παγωτό ήταν η συνταγή που εφηύραν οι Ιταλοί στις αρχές του 17ου αιώνα. Ζέσταιναν ένα μείγμα κρέμας γάλακτος και ζάχαρης, το αρωμάτιζαν με πολτό φρούτων και το χτυπούσαν για ώρα σε σπασμένο πάγο και αλάτι. Μέχρι τα μέσα του αιώνα τα παγωτά και οι γρανίτες είχαν φτάσει ως τις Βερσαλλίες, όπου οι λεμοναδοποιοί παρασκεύαζαν καθημερινά «αρωματικό χιόνι» και το μοίραζαν στα καφέ του Παρισιού. Στην Ελλάδα άνοιξε η πρώτη γαλακτοβιομηχανία το 1934 στο Βοτανικό και λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε και στη βόρεια Ελλάδα με έδρα τις Σέρρες. Τότε κυκλοφόρησε και το πρώτο τυποποιημένο παγωτό.
.
Συντάκτρια: Ματίνα Χόβολου
Πηγές: Toussaint-Samat, Maguelonne (2005), A history of food, Malden, Massachusetts, Blackwell Publishing, http://el.wikipedia.org, http://tvxs.gr, www.tanea.gr, www.kayak.gr,
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...