Τι να ξέρεις για την μπαταρία του κινητού σου
1ος μύθος: «Να το φορτίζεις την καινούργια μπαταρία κινητού όλη νύχτα για να στρώσει. Η μπαταρίες Ιόντων-Λιθίου των καινούργιων κινητών δεν χρειάζονται αρχική φόρτιση, ούτε πολύωρη, ούτε ολιγόωρη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα την βγάλεις από την συσκευασία. Ο παραπάνω μύθος βασίζεται στην ξεπερασμένη τεχνολογία όταν ακόμα χρησιμοποιούνταν οι κυρίως οι μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου (NiCd) οι οποίες όντως ήθελαν αρχική φόρτιση. Και αυτές όμως ερχόταν ήδη φορτισμένες από το εργοστάσιο, οπότε και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειαζόταν αρχική φόρτιση.
2ος μύθος: «Πρέπει να αποσυνδέσεις τη συσκευή από την πρίζα αμέσως μόλις φτάσει 100%». Ο μύθος συνεχίζεται και αναφέρει ότι πρέπει να προσέχεις η φόρτιση να μην συνεχιστεί μετά το 100% η μπαταρία, γιατί υπάρχει η πιθανότητα «υπερφόρτισης» και μείωσης της απόδοσης της μπαταρίας. Οι μπαταρίες Ιόντων-Λιθίου δεν κινδυνεύουν από υπερφόρτιση»διότι είναι «έξυπνες». Διαθέτουν κυκλώματα τα οποία διακόπτουν την τροφοδοσία προς την μπαταρία, μόλις αυτή έχει φορτίσει πλήρως.
Μύθος Νο4: «Σπατάλησε μέχρι και το τελευταίο watt και μετά φόρτισε την μπαταρία». Και αυτός ο μύθος είναι βασισμένος στο Νικέλιο, οι οποίες είχαν το λεγόμενο «Memory effect». Οι μπαταρίες αυτές μείωναν με τον καιρό την χωρητικότητά τους εάν δεν τις φόρτιζες με πλήρεις εκφορτίσεις-φορτίσεις. Έπρεπε να εξαντλείς κάθε φορά την μπαταρία πριν να αρχίσεις να την φορτίζεις. Στις μπαταρίες Ιόντων-Λιθίου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας. Πρέπει να αποφεύγεται. γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν (προστασία από υπερφόρτιση κτλ).
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...