Αμφισβητούνται τα οφέλη του κόκκινου κρασιού
Το κόκκινο κρασί ίσως να μην κάνει τελικά και τόσο καλό στην υγεία μας όπως νομίζουμε.
Αμερικανο-ισπανο-ιταλική έρευνα αμφισβητεί την πολυδιαφημισμένη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση ενός βασικού συστατικού του κρασιού, της ρεσβερατρόλης. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι η εν λόγω ουσία όντως προστατεύει από καρδιοπάθεια και καρκίνο ή ότι παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.
Η μακρόχρονη μελέτη διήρκεσε εννέα χρόνια και σε αυτήν οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 800 ηλικιωμένων κατοίκων (άνω των 65 ετών) σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης (Ιταλία), από όπου προέρχεται και το ομώνυμο κρασί. Στη διάρκεια των 9 ετών, από τα 800 άτομα της μελέτης, τα 268 πέθαναν, 174 εμφάνισαν καρδιοπάθεια και 34 καρκίνο.
Τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης, που υποδήλωναν αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού, δεν συνδέονταν καθόλου με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Ούτε βρέθηκε να έχουν μειωμένη φλεγμονή, όσοι είχαν στα ούρα τους πολύ ρεσβερατρόλη. Οι ειδικοί προτείνουν να γίνουν νέες μεγάλες έρευνες, ώστε να δοθεί μια οριστική απάντηση σε ποιο βαθμό είναι αλήθεια ή μύθος ότι το κόκκινο κρασί και όποιο άλλο τρόφιμο περιέχει ρεσβερατρόλη, είναι ωφέλιμο για την υγεία σε βάθος χρόνου.
.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη
0Comments
Δημοσίευση σχολίου
γράψε το σχόλιό σου...