Back to Top

Πού οφείλει η βροχή τη χαρακτηριστική οσμή της;

Ακόμα και μια βροχή μικρής έντασης αρκεί για να αναδυθεί το γνώριμο άρωμα της.

Η μυρωδιά της βροχής είναι γνωστή και με το όνομα «πετριχώρος» (petrichor), ένας όρος που προκύπτει από τις ελληνικές λέξεις «πέτρα» και «ιχώρος» (το χρυσαφένιο αίμα των θεών στην ελληνική μυθολογία). Δυο είναι τα βασικά συστατικά της βροχής που προκαλούν τη χαρακτηριστική μυρωδιά: Η γεωσμίνη, μια ουσία που παράγεται από βακτήρια της ομάδας «Actinobacter» που ζουν στο έδαφος, ενώ το δεύτερο συστατικό είναι μια ελαιώδης ουσία που παράγεται από ορισμένα φυτά και απορροφάται από τα αργιλώδη και αμμώδη εδάφη.

Κατά την πτώση των σταγόνων της βροχής στο έδαφος, απελευθερώνονται φυσαλίδες με αερολύματα, ή αιωρούμενα στερεά σωματίδια. Όταν μια σταγόνα πέσει σε κάποια πορώδη επιφάνεια (π.χ. αργιλώδη ή αμμώδη εδάφη), παγιδεύει μικροσκοπικές φυσαλίδες στην επιφάνεια επαφής. Όπως συμβαίνει και σε ένα ποτήρι σαμπάνιας, οι φυσαλίδες ανεβαίνουν προς τα πάνω, σπάνε και απελευθερώνουν το περιεχόμενό τους.

Η απελευθέρωση αερολυμάτων είναι μέγιστη στην ελαφριά βροχή που πέφτει σε πορώδη εδάφη. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις ισχυρής βροχόπτωσης, οι σταγόνες πέφτουν με μεγαλύτερη ταχύτητα και δεν προλαβαίνουν να παγιδεύσουν φυσαλίδες. Γι΄αυτό και ο πετριχώρος είναι πιο έντονος μετά από ένα ψιλόβροχο και όχι μετά από μια ισχυρή νεροποντή.

Δεν ρώτησες αλλά...
Που οφείλεται η χαρακτηριστική μυρωδιά μιας καταιγίδας που πλησιάζει;
Η μυρωδιά αυτή έχει εντελώς διαφορετική προέλευση, καθώς δεν οφείλεται σε ουσίες του εδάφους αλλά στο αέριο όζον, το οποίο παράγεται από την επίδραση των κεραυνών στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Το όζον εξάλλου, οφείλει το όνομά του στην ελληνική λέξη «όζει» που σημαίνει μυρίζει.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...