- Home
- All posts
Έναν αιώνα προσπαθούσαν οι επιστήμονες να βρουν την απάντηση, αλλά τελικά η ανακάλυψή της έγινε εντελώς τυχαία.
Οι ερευνητές του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων «Agroscope» (Βέρνη - Γερμανία), σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας, «Empa», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.
Τα χρώματα της προτίμησής μας, σε ρούχα, κινητά, αυτοκίνητα κτλ., αποκαλύπτουν πολλά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας.
Σύμφωνα με επιστημονικές θεωρίες, η κατανόηση των χρωμάτων φτάνει στα βαθιά επίπεδα της ανθρώπινης υπόστασης, πέρα δηλαδή από όσα έχουμε δει στη φύση και στις κοινωνικές τους χρήσεις. Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται άμεσα με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου.
Κι όμως δεν ευθύνεται το φαγητό που η γεύση του δεν φαίνεται σε εμάς αρεστή.
Στο πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, λαμβάνοντας υπόψιν τα παράπονα των επιβατών για τις «αέρινες» γεύσεις, αποφάσισαν να ερευνήσουν τους λόγους που το φαγητό στα αεροπλάνα δεν είναι και τόσο νόστιμο. Χρησιμοποίησαν 50 εθελοντές στους οποίους έδωσαν να φάνε τις πέντε βασικές γεύσεις: γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό και umami (λέξη ιαπωνικής προέλευσης που δηλώνει ένα φαγητό με γεμάτη γεύση π.χ. μπέικον, ντομάτα, τυρί κτλ).
Οι σκύλοι μπορούν διακρίνουν το μπλε, το κίτρινο και πάμπολλες αποχρώσεις ενδιάμεσης κατάστασης. Βλέπουν δηλαδή τον κόσμο αντίστοιχα με ανθρώπους που πάσχουν από αχρωματοψία. Για παράδειγμα, ένας σκύλος αντιλαμβάνεται το έντονο κόκκινο ως καφετί κίτρινο, ενώ το έντονο πράσινο το βλέπει πάλι ως κίτρινο, αλλά λίγο πιο μουντό. Αυτό οφείλεται στη δομή των ματιών τους, αλλά και σε εξελικτικούς παράγοντες.
Ο Αμερικανός Mike Bouchet γέμισε μια πισίνα με 100.000 λίτρα Coca Cola.
O εκκεντρικός καλλιτέχνης Mike Bouchet, που ζει και εργάζεται στην Καλιφόρνια, παρασκευάζει μόνος του Coca Cola από το 2004, επιτυγχάνοντας έναν τύπο αναψυκτικού δικής του σύνθεσης, το οποίο όμως δεν το πίνει αλλά το χρησιμοποιεί ως βασικό υλικό των καλλιτεχνικών ανησυχιών του.