Back to Top

Ιδανικές τροφές μετά τη γυμναστική

Αν κάθε φορά που γυμνάζεσαι νιώθεις εξαντλημένος/η, υπάρχει τρόπος να συνέρθεις πιο γρήγορα. 

Αρκεί να προσέξεις λίγο τι τρως. Κάθε φορά που γυμνάζεσαι προκαλείς (άθελά σου) μικρο-τραυματισμούς στους μυς σου και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, ιδίως αν έχεις καιρό να γυμναστείς ή αν κάνεις πιο έντονη άσκηση από αυτή που έχεις συνηθίσει. Έτσι εξηγείται και ο μυικός πόνος που νιώθεις.Εκτός από τον χρόνο ξεκούρασης που προβλέπεται, για την αυτοθεραπεία του μυικού σου συστήματος, υπάρχουν και τροφές που βοηθούν στην πιο γρήγορη αποκατάσταση:

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Οι υδατάνθρακες βοηθούν το σώμα σου να καταπολεμήσει την κούραση, αναπληρώνοντας το γλυκογόνο που έχει κάψει ο οργανισμός σου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Κεράσια: Τα κεράσια είναι κάτι σαν μαγικό φρούτο. Έχουν πολλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ανακουφίζουν τον πόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αθλητές πίνουν χυμό κερασιού πριν και μετά την προπόνησή τους.

Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, φουντούκια, φυστίκια οτιδήποτε σου αρέσει. Όλοι οι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, που δυναμώνει τους μυς και συμβάλει στην ξεκούρασή τους.

Ψάρια: Τα ψάρια γενικά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα, που μειώνουν τις φλεγμονές, στις οποίες οφείλονται οι μυικοί πόνοι. Δεν σου αρέσει με τίποτα το ψάρι; Μην το κάνεις θέμα. Πάρε ένα συμπλήρωμα!

Φρούτα τύπου μούρου: Φράουλες, βατόμουρα, bluckberries, όλα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που λέγονται πολυφαινόλες και προστατεύουν τα κύτταρά σου από τη φθορά..

Αυγά: Ιδίως ασπράδια.Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη D και πρωτεΐνες, συστατικά που καταπολεμούν τους μυϊκούς πόνους και βοηθούν τους μυς να επουλώσουν τυχόν τραυματισμούς γρηγορότερα.


Το ποτάμι με τα σμαραγδένια νερά

Ο ποταμός Soča ρέει στη Σλοβενία και στη βορειοανατολική Ιταλία και έχει μήκος 136 km.

Περνάει μέσα από μία από τις πιο όμορφες και παρθένες κοιλάδες στην Ευρώπη, ενώ πηγάζει από τα ασβεστολιθικά βουνά στο βόρειο δυτικό τμήμα της οροσειράς Julian Alps και στη συνέχεια κατεβαίνει προς τη θάλασσα περνώντας ορεινά λιβάδια, μέσα από απόκρημνα φαράγγια και κάτω από πανύψηλα βουνά μέχρι να φτάσει στην Ιταλία, όπου γίνεται ο ποταμός Isonzo και τελειώνει το σύντομο ταξίδι του στην Αδριατική θάλασσα.

Γιατί λέμε «Έχασε τ’ αβγά και τα καλάθια»;

Το 1688 η Αθήνα βίωσε μια καταστροφική έξαρση πανούκλας.

Οι νεκροί ήταν χιλιάδες. Όλα τα χωράφια, είχαν γίνει νεκροταφεία. Πολλοί Αθηναίοι, για να σωθούν, πήραν τις οικογένειες τους και τράβηξαν σε διάφορα νησιά. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας έμπορος αβγών, ο Ιωάννης ΝτερτσίνηςΓια να μην αφήσει το εμπόρευμα του να χαλάσει, αποφάσισε να πάρει τα αβγά μαζί του.