Back to Top

Η μεγαλύτερη κομπίνα του 20ου αιώνα


Χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη κομπίνα που πραγματοποιήθηκε τον 20ο αιώνα. Το 1925, ο Βίκτωρ Λούστιγκ διάβασε σε εφημερίδα ότι ο πύργος του Άιφελ βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση. Το γεγονός αυτό του έδωσε μια ιδέα: Να υποκριθεί πως είναι ένας Αξιωματικός της Γαλλικής Κυβέρνησης και να παρουσιαστεί στους μεγαλύτερους εμπόρους της εποχής με σκοπό να πουλήσει τον Πύργο του Άιφελ για παλιοσίδερα.

Έτσι και έγινε: Αφού κάλεσε τους έξι κορυφαίους Γάλλους εμπόρους, οι οποίοι ουδέποτε τον υποψιάστηκαν, κατάφερε να ''πούλησει'' τον Πύργο στον έμπορο Αντρέ Πουασόν με αντίτιμο 250.000 φράγκα (περίπου 500.000 σημερινά ευρώ). Ο Πουασόν μάλιστα, το έβλεπε σαν μια ευκαιρία για να κερδίσει με αυτήν τη αγορά την εύνοια της γαλλικής κυβέρνησης. Όπως ήταν φυσικό, ο Λούστιγκ εξαφανίστηκε από το Παρίσι και περίμενε τα νέα να διαδοθούν στον τύπο. Από την ντροπή του όμως ο Πουασόν δεν άφησε να διαρρεύσει ότι υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά θύματα του αιώνα.

Έξι μήνες αργότερα, επέστρεψε πάλι στο Παρίσι, με σκοπό να ξανακάνει το ίδιο κόλπο. Αυτή την φορά όμως, κάποιος υποψήφιος αγοραστής τον υποψιάστηκε. Ο Victor Lustig αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα για να μην συλληφθεί, καταφεύγοντας τελικά στις Η.Π.Α. Η καινούργια χώρα του πρόσφερε γόνιμο έδαφος για να ανθίσουν απατεωνιές κάθε είδους. Εξαπάτησε με μεγάλη επιτυχία μάλιστα και τον διαβόητο γκάνγκστερ Αλ Καπόνε. Το 1934 συνελήφθη τελικά με την απάτη της πλαστογραφίας και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης. Πέθανε 13 χρόνια αργότερα από πνευμονία.

Φωτογραφία: https://www.thenotsoinnocentsabroad.com/blog/21-eiffel-tower-facts

Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αβγά;


Τα αβγά, ως σύμβολο γέννησης της ζωής, έχουν αποτελέσει αφετηρία για πολλούς μύθους. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, αβγά τοποθετήθηκαν από τη μητέρα του εσταυρωμένου Ιησού στα πόδια του και βάφτηκαν κόκκινα από το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του. Αυτή είναι και η πλέον κυρίαρχη δοξασία που επικρατεί στη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και γενικότερα στα Βαλκάνια.

Στη Ρουμανία, έχει καθιερωθεί να πηγαίνουν οι πιστοί το πρώτο κόκκινο αβγό που βάφουν στην εκκλησία, ώστε να το διαβάσει ο Παπάς μαζί με τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Με το πέρας της λειτουργίας, αφού επιστρέψουν στο σπίτι τους, θάβουν το αβγό στο κτήμα τους προκειμένου να προστατεύσει ο Θεός την κατοικία αλλά και τη σοδειά τους.

Στη λαϊκή συνείδηση, ένα αβγό που έχει διαβαστεί στην Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη, μπορεί να αντέξει χωρίς να χαλάσει ολόκληρη τη χρονιά. Μια άλλη πιθανή χριστιανική εκδοχή, παρουσιάζει μια γυναίκα να περπατάει στο δρόμο, μόλις λίγες ώρες μετά τη Σταύρωση του Ιησού, κρατώντας ένα καλάθι με αβγά. Όταν την πληροφόρησαν πως ο Χριστός αναστήθηκε, εκείνη απάντησε πως μόνο εάν τα αβγά κοκκινίσουν θα το πιστέψει. Και τα αβγά φυσικά κοκκίνισαν.

Φωτογραφία: https://www.pexels.com/photo/red-eggs-in-a-nest-8820572/

Μπορεί μια φάλαινα να καταπιεί άνθρωπο;


Το 1891 ο Τζέιμς Μπάρτλυ ισχυρίστηκε ότι τον κατάπιε μια γαλάζια φάλαινα και κατάφερε να επιβιώσει μαζί με το πλήρωμά του, μια άποψη την οποία έχουν ενστερνιστεί και πολλοί μετέπειτα. Είναι όμως αλήθεια; Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό ζώο πάνω στη Γη. Φτάνει σε μήκος τα 30 μέτρα και βάρος τους 130 τόνους (δηλαδή περίπου 2000 φορές το βάρος ενός ανθρώπου). Η γλώσσα της μόνο ζυγίζει όσο ένας ελέφαντας, ενώ το στομάχι της χωράει έναν τόνο φαγητού.

Ωστόσο, παρόλο που ανατομικά στο στομάχι της υπάρχει χώρος για έναν ολόκληρο λόχο, ο φάρυγγάς της είναι εξαιρετικά μικρός, καθώς έχει το μέγεθος ενός μεγάλου μήλου, Έτσι η είσοδος στο στομάχι της είναι μια απαγορευμένη σκέψη. Η μοναδική φάλαινα που έχει αρκετά μεγάλο φάρυγγα για να καταπιεί άνθρωπο είναι η Σπερμοφάλαινα. Αλλά και αν αυτό συμβεί, η επιβίωση ενός ανθρώπου στο στομάχι της είναι αδύνατη: Η οξύτητα των στομαχικών υγρών και η έλλειψη οξυγόνου οδηγούν σε άμεσο και βασανιστικό θάνατο.

Φωτογραφία: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sperm_whale_pod_recolored.jpg