Back to Top

Cafe φτιαγμένο αποκλειστικά από μπαμπού

Ο  Vo Trong Nghia σχεδίασε και κατασκεύασε ένα καφέ από μπαμπού σε θολωτό σχήμα. 

Tο περίφημο «Water & Wind Café» δεσπόζει στην επαρχία Binh Duong του Βιετνάμ. Και δεν είναι μόνο η θολωτή δομή και η ευελιξία που προσφέρει, αλλά και το γεγονός για την κατασκευή του δεν χρειάστηκε να μπει ούτε ένα καρφί. Χωρίς ίχνος μετάλλου, με μόνο βασικό υλικό το μπαμπού, που υφάνθηκε με βάση τις παραδοσιακές βιετναμέζικες τεχνικές ύφανσης, το καφέ κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις.

Θέλεις να ερωτευτείς; Προσποιήσου...

Αν προσποιηθείς ότι είσαι ερωτευμένος/η με κάποιο άτομο, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες σταδιακά να αισθανθείς έτσι.

Αυτή την άποψη υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα του ψυχολόγου Ρίτσαρντ Γουάιζμαν. Η θεωρία τους βασίστηκε στην παραδοχή ότι αφού τα συναισθήματα προκαλούν συγκεκριμένες αντιδράσεις αλλά και συμπεριφορές, αυτό συμβαίνει και αντίστροφα.

Γιατί δεν λιώνουν τα ιγκλού;

Ήξερες ότι όλοι σχεδόν οι Εσκιμώοι δεν μένουν πια σε Ιγκλού αλλά σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα; 

Σήμερα, οι Εσκιμώοι τα κατασκευάζουν κυρίως όταν ταξιδεύουν, όπου και τα χρησιμοποιούν σαν προσωρινό τους κατάλυμα. Τα ιγκλού, αποτελούνται από ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού, τα οποία τοποθετούνται κυκλικά, έτσι ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται ένας θόλος. Στο τέλος, οι σχισμές αλλά και τα σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι, και το ιγκλού είναι έτοιμο για χρήση.

Τα αναψυκτικά αλλάζουν το μεταβολισμό μας

H καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη για μόλις ένα μήνα, προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο μεταβολισμό μας.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως επακόλουθο να δυσχεραίνεται η διαδικασία μεταβολισμού μας, μιας και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο κάνει τις καύσεις ο οργανισμός μας. Οι μύες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την ζάχαρη ως καύσιμη ύλη αντί για το λίπος που είναι το φυσιολογικό, με συνέπεια να καταστήσουν τον μεταβολισμό λιγότερο αποτελεσματικό.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να ζυγίζομαι;

Η ώρα που ζυγίζεται κανείς θα πρέπει να είναι σταθερή, δηλαδή περίπου την ίδια ώρα της ημέρας και υπό τις ίδιες συνθήκες.

Αν για παράδειγμα ζυγίζεσαι το πρωί μόλις σηκώνεσαι ή γυρνώντας από τη δουλειά το μεσημέρι πριν φας το γεύμα σου, αυτή η ώρα πρέπει να κρατιέται σταθερή. Γενικότερα όμως, η καλύτερη ώρα της ημέρας για ζύγισμα είναι το πρωί, ιδανικά αφού πας πρώτα στην τουαλέτα και χωρίς ρούχα ή πυτζάμες.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πιω καφέ;

Oι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ μεγιστοποιούνται σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο παράγοντας που σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του καφέ στο ανθρώπινο σώμα είναι το επίπεδο της κορτιζόλης στον οργανισμό. Όσο ψηλότερα βρίσκεται η συγκεκριμένη ορμόνη, τόσο περισσότερη ενέργεια νιώθει κάποιος. Οπότε το λογικό είναι να καταναλώνει κανείς καφέ όταν η κορτιζόλη πέφτει.