Back to Top

Πως ήταν ο Λευκός Πύργος πριν από 100 χρόνια;

3D video μας δίνει μια εικόνα γύρω από τον Λευκό Πύργο, αλλά και μέσα σε αυτόν.

Ο 3D animator Βλαδίμηρος Νεφίδης και ο Δαμιανός Μαξίμοφ έφτιαξαν ένα 3D βίντεο διάρκειας 7 λεπτών στηριζόμενοι σε φωτογραφίες, σχέδια και ιστορικά γεγονότα των αρχών του 20ου αιώνα.  Οι δύο δημιουργοί προχώρησαν σε 3D αναπαράσταση του τι έβλεπε ο επισκέπτης ή ο περαστικός στην περιοχή γύρω από τον Λευκό Πύργο από διάφορες οπτικές γωνίες.

Τα πουλιά βάζουν αποτσίγαρα στις φωλιές τους

Όπως φαίνεται οι γόπες από τα τσιγάρα έχουν και μια χρήσιμη ιδιότητα για το αστικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού παρατήρησαν πως τα σπουργίτια όταν φτιάχνουν τη φωλιά τους, εκτός από ξύλα τοποθετούν και χρησιμοποιημένες γόπες τσιγάρων, Όπως ανακάλυψαν, η επιλογή των πουλιών δεν είναι τυχαία, καθώς η μυρωδιά από αυτές διώχνει τα παράσιτα και τα προστατεύει από ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Πόσο είναι το φως όλων των άστρων;

Αμερικανοί αστρονόμοι υπολόγισαν το συνολικό φως των πρώτων άστρων. 

Οι αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο «Φέρμι» της NASA, έκαναν την πιο ακριβή μέχρι σήμερα μέτρηση του φωτός όλων των άστρων, τα οποία έχουν ποτέ λάμψει στο σύμπαν. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η μέση αστρική πυκνότητα είναι περίπου 1,4 άστρα ανά 100 δισεκατομμύρια κυβικά έτη φωτός. Αυτό σημαίνει ότι η μέση απόσταση ανάμεσα στα άστρα του σύμπαντος είναι περίπου 4.150 έτη φωτός.