Back to Top

Πώς θα είναι ο κόσμος μας το 2100;

«Για να μάθεις το μέλλον σου, απλά ανέτρεξε στο παρελθόν σου» ...Πλούταρχος (φιλόσοφος)

Μια ματιά στο κόστος διαβίωσης, στα επιτεύγματα της ανθρωπότητας και στην κατάσταση του πλανήτη μας σε 100 χρόνια από σήμερα ρίχνουν οι Βρετανοί επιστήμονες, αναλύοντας δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών. Οι ισχυρισμοί τους, βασίζονται σε υπολογιστικά μοντέλα που αξιοποιούν πραγματικές μετρήσεις για να φανερώσουν τα μελλοντικά κατορθώματα αλλά και τις συνέπειες των πράξεων του ανθρώπινου είδους έως το 2100.

Οι ελέφαντες παρηγορούν ο ένας τον άλλο

Οι ελέφαντες, όπως και οι άνθρωποι, νιώθουν τον πόνο του άλλου και προστρέχουν να τον παρηγορήσουν και να του συμπαρασταθούν.

Οι ελέφαντες ανήκουν στην (όχι μικρή) λίστα των ζώων όπου δείχνουν συμπόνια και η οποία περιλαμβάνει μεγάλους πιθήκους, σκυλιά και μερικά πουλιά. Οι επιστήμονες, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού τους μελέτησαν τόσο σε στιγμές στρεσαρίσματός τους (π.χ. παρουσία άλλου εχθρικού ζώου), όσο και περιόδων χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Πρωτοποριακό σχολείο χωρίς αίθουσες

Πρόκειται για ένα σουηδικό σχολείο χωρίς τοίχους και τυπικές αίθουσες διδασκαλίας.

Το μάθημα βασίζεται σε ένα νέο είδος παιδαγωγικής, που παρακινεί τους μαθητές να ξεφύγουν από το στερεότυπο του σχολείου, να βγουν από τις μουντές σχολικές αίθουσες και να αναπτύξουν το πνεύμα τους διαδραστικά. Τα μάθημα γίνονται σε παιδότοπους, πλήρεις χρωματισμένους και με χρήση πολλών παιχνιδιών.