Back to Top

Μια αόρατη ασπίδα προστατεύει τη Γη

Μια αόρατη ασπίδα που μας προστατεύει ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε απόσταση μόλις 11.500 χιλιομέτρων από τη γη.

Oμάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Boulder στο Κολοράντο (Η.Π.Α.) ανακάλυψαν τον «μανδύα» αλά Star Trek σε απόσταση 11.500 χιλιομέτρων πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης (στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen). Ο μανδύας αυτός, μπλοκάρει τα λεγόμενα «δολοφονικά» ηλεκτρόνια τα οποία ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός και είναι ικανά να προκαλέσουν όχι μόνο βλάβες, αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο τους αστροναύτες.

Οι «έξυπνες συσκευές» βλάπτουν τον ύπνο μας

Η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ενασχόληση με υπολογιστές και smartphones αργά τη νύχτα, μπορεί να επηρεάσει το νυχτερινό μας ύπνο.

Επιστήμονες του «Lighting Research Center» στο Rensselaer Polytechnic Institute (Η.Π.Α.), ανακάλυψαν ότι η έκθεση σε συσκευές φωτισμού τύπου backlit για ένα διάστημα δύο περίπου ωρών πριν τον ύπνο, είναι ικανή να καταστείλει μέχρι και 22% την παραγωγή της μελατονίνης, αποσυντονίζοντας έτσι το βιολογικό μας ρολόι. Οι συνέπειες είναι περισσότερο εμφανείς σε νέους και σε εφήβους που αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα αϋπνίας.


Ένα νησί σε σχήμα καρδιάς

Το σχήμα του νησιού που παραπέμπει σε καρδιά, το καθιστά μοναδικό πάνω στη Γη.

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη του Makepeace IslandΒρίσκεται στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και ανήκει στον δισεκατομμυριούχο leader της Virgin κ. Richard Branson. Παρόλο που ανήκει σε ιδιώτη, το νησί λειτουργεί πλέον και σαν τουριστικό θέρετρο, προσφέροντας φιλοξενία μέχρι και σε 22 επισκέπτες ταυτόχρονα.