Back to Top

Γιατί λέμε «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» ;

Τα ιστιοφόρα πλοία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία της εν λόγω φράσης.

Στα μεσαιωνικά χρόνια, ορισμένα πλοία ονομαζόταν «κάτεργα». Το κάτεργο ήταν συνήθως ένα ιστιοφόρο πολεμικό ή πειρατικό πλοίο, με δυο ή τρεις σειρές κουπιών. Όταν ο άνεμος ήταν ευνοϊκός, το πλοίο κινούνταν χάρη στον αέρα, όταν όμως επικρατούσε άπνοια, οι κωπηλάτες αναλάμβαναν να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση.

Έσκαψε με τα χέρια του τούνελ σε βράχο

Όταν το 1870 John Cargill έχασε την κόρη του, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μνημείο που θα την θυμίζει για πάντα στον κόσμο.

Ο John Cargill έσκαψε στο με τα χέρια του ένα τούνελ σε έναν μεγάλο βράχο, το ποίο οδηγεί μια ακτή όπου δεν υπήρχε πρόσβαση, στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας. Ο συγκεκριμένος δρόμος, που διασώζεται μέχρι και σήμερα, οδηγεί στην παραλία ύστερα από περπάτημα 20 λεπτών. Καθ' όλη τη διαδρομή μέσα από τα βράχια, υπάρχουν ακόμα ανεξίτηλα σημάδια ότι ανθρώπινο χέρι έσκαψε για τη δημιουργία του.

Από το 1989 περπατά ανάποδα

Ο Ινδός Mani Manithan περπατά από το 1989 ανάποδα για να διαδώσει την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Mani Manithan, που έχει ξεχάσει πώς είναι να περπατάει κανονικά δήλωσε ότι η Η ζωή του ήταν γεμάτη από αγώνες, θυσίες, διαμαρτυρίες και επιτεύγματα οπότε δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει να κινείται προς τα πίσω μέχρι να επιτύχουμε την παγκόσμια ειρήνη. Ο ίδιος διοικεί τη δική του επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας στην συνοικία Tiruppatur στο Tamil Nadu στην Ινδία.

Το τσιγάρο περιέχει 22 δηλητήρια

Η βλαπτική επίδραση του καπνίσματος οφείλεται σε έναν μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών που βρίσκονται στον καπνό.

Ορισμένες από αυτές, υπάρχουν ήδη από τη φυτική κατάσταση του καπνού, αλλά οι περισσότερες παράγονται κατά την καύση του τσιγάρου, στη ζώνη πυρόλυσης, όπου επικρατεί θερμοκρασία 950 βαθμών Κελσίου. Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια, περισσότερες από 4.000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων 22 δραστικά δηλητήρια.