Back to Top

«Περίεργα» που συμβαίνουν στον ύπνο μας

Όταν κοιμόμαστε, είναι πιθανό, να βιώνουμε καταστάσεις που μας αφήνουν με ένα αίσθημα σύγχυσης, χωρίς να καταλαβαίνουμε την αιτία.

Σεξ στον ύπνο: Σε μελέτη του πανεπιστημίου Health Network του Τορόντο (Καναδάς), που έγινε σε ένα ειδικό κέντρο για διαταραχές ύπνου, περίπου το 8% των συμμετεχόντων ανέφερε περιστατικά sexsomnia, δηλαδή να βλέπουν ότι κάνουν σεξ με κάποιον ενώ κοιμούνται.

Μύθος ότι οι Νεάντερταλ ήταν κατώτεροι

Οι μεγαλόσωμοι Νεάντερταλ δεν ήταν λιγότερο έξυπνοι από τους προγόνους του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens).

Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι, εξαιτίας της νοητικής ανωτερότητας των τελευταίων, οι πρώτοι εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Το πορτρέτο των Νεάντερταλ ως αγριάνθρωπων, χωρίς χαρίσματα, δεν είναι παρά ένα επιστημονικό στερεότυπο που έχει επικρατήσει εδώ και καιρό και το οποίο πρέπει πλέον να εγκαταλειφθεί.

Τι φωτογραφίζουν οι τουρίστες;

Το Sightsmap, είναι ένας διαδραστικός χάρτης που παρουσιάζει τις περισσότερο φωτογραφημένες περιοχές του πλανήτη.

Δημιουργήθηκε το 2012 από τον Εσθονό καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Τανέλ Τάμετ και επιτρέπει στους χρήστες να βρουν στον χάρτη τα 1.000 πιο φωτογραφημένα σημεία σε οποιαδήποτε περιοχή. Η ιστοσελίδα (www.sightsmap.com) αντλεί υλικό από το Panoramio, μια πλατφόρμα που περιέχει 100.000.000 φωτογραφίες τοπίων και μνημείων.

Γιατί κλαίνε τα μωρά τη νύχτα;

Ένα μωρό μπορεί να κλαίει τη νύχτα μόνο και μόνο για να αποτρέψει τη γέννηση αδελφών.

Σύμφωνα με τη θεωρία του εξελικτικού βιολόγου του Χάρβαρντ (Η.Π.Α.) Ντέιβιντ Χέιγκ, τα μωρά προσπαθούν να αποτρέψουν μια νέα εγκυμοσύνη έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μοιράζονται τους γονείς τους. Με την απαίτησή τους να θηλάζουν μέσα στη νύχτα, τα μωρά προκαλούν κούραση στους γονείς, αποθαρρύνουν το σεξ, αλλά και καταστέλλουν τη γονιμότητα της μητέρας, καθώς  τακτικός θηλασμός μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές που σταματούν την ωορρηξία.