Back to Top

Και τα πουλιά γνωρίζουν τα όρια ταχύτητας

Τα πτηνά προσαρμόζουν την ταχύτητά τους σε αυτή των υπολοίπων αντικειμένων που κινούνται.

Σε δρόμους με υψηλότερο όριο ταχύτητας, τα πουλιά απογειώνονται ταχύτερα για να αποφύγουν τα οχήματα. Αντίθετα, όταν το όριο ταχύτητας ήταν χαμηλότερο, περιμένουν. Στην ουσία, τα πουλιά δεν αξιολογούν την ονομαστική ταχύτητα των οχημάτων, αλλά μάλλον αξιολογούν τα όρια ταχύτητας εντός των οποίων αυτά κινούνται, άρα και του χρόνου διανύσματος μιας συγκεκριμένης απόστασης.

Γιατί λέμε «Θα σε σπάσω στο ξύλο» ;

Οι απαρχές της βρίσκονται σε μια απάνθρωπη και βάναυση μορφή τιμωρίας ή οποία σε μερικά κράτη εφαρμόζεται δυστυχώς ακόμα και σήμερα.

Την τιμωρία αυτή, την μεταχειριζόταν όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες και αργότερα οι Βυζαντινοί και οι Φράγκοι. Οι Βυζαντινοί συγκεκριμένα, ακόμη κι όταν μάλωναν μεταξύ τους, για να βρουν το δίκιο τους, κατέφευγαν στα δικαστήρια. Αν το αδίκημα ήταν βαρύ, ο δικαστής αποφάσιζε να τιμωρήσει αυτούς που αδίκησε με μαστίγωση.

Η προέλευση και η εξέλιξη του παγωτού

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες και οι δημοσιεύσεις για την ιστορική προέλευση του παγωτού.

Μια άποψη αναφέρει, ότι το παγωτό δημιουργήθηκε πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία. Είναι όμως απορίας άξιο, πως η θερμή αυτή περιοχή διαθέτει χιόνι ή πάγο. H πιο πιθανή εκδοχή ταυτίζει την προέλευση του παγωτού με την χώρα της Κίνας, όπου τα χιόνια των Ιμαλαΐων αναμιγνυόταν με κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι (600 π.Χ.). Ο Μάρκο Πόλο (1254-1324) είδε να παρασκευάζουν παγωτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του εκεί το έφερε το γλύκισμα στην Ιταλία.