Back to Top

Ο ύπνος αυξάνει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα

Αμερικανοί επιστήμονες μας δίνουν ακόμα ένα κίνητρο για να για να κοιμόμαστε αρκετά.

Ο ύπνος ανανεώνει και αυξάνει τον αριθμό ορισμένων εγκεφαλικών κυττάρων, ιδίως εκείνων που παράγουν την μυελίνη, τη μονωτική ουσία γύρω από τα νεύρα, η οποία, όταν καταστρέφεται, εμφανίζονται σοβαρές παθήσεις όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μυρωδιά επηρεάζει τη γεύση

Η όσφρηση μας διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση μας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Κύρια αιτία του φαινομένου αυτού είναι το σάλιο και η «διπλή» αίσθηση της όσφρησης που διαθέτουμε. «Δεν μυρίζουμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε δυο αισθήσεις της όσφρησης» δήλωσε ένας από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς νευροεπιστήμονες σε αυτόν τον τομέα, ο Μπάρι Σμιθ, ιδρυτής του Κέντρου Μελέτης των Αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Αγγλία).

Η αντοχή στο κρύο μειώνεται με τα χρόνια

Κυρίως σε άντρες άνω των 60 ετών παρατηρείται μειωμένη ικανότητα διατήρησης της εσωτερικής τους θερμοκρασίας όταν κάνει κρύο.

Όσοι είναι άνω των 60 ετών (ιδίως οι άντρες) έχουν μειωμένη ευαισθησία του δέρματος τους στο κρύο και επομένως μειωμένη αντίληψη της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας. Συνεπώς, δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιούν εγκαίρως ότι ο εαυτός τους πρέπει να προστατευτεί από το ψύχος.

Διδαχές από την κλασική Ελληνίδα μάνα

Διδαχές, συμβουλές και κηρύγματα της κλασικής Ελληνίδας μάνας, επιβιώνουν με άγνωστο τρόπο δεκαετίες τώρα.

1. Λογική: «Δεν έχει γιατί. Γιατί έτσι είπα εγώ».

2. Τετράγωνη λογική: «Αν πέσεις και ματώσεις τα γόνατά σου, θα φας το ξύλο της χρονιάς σου γιατί θα έχεις σκίσει και το παντελόνι σου».