Back to Top

Η ιστορία των παγωτών Ηäagen-Dazs

Το ήξερες ότι το όνομα των παγωτών Häagen-Dazs δεν έχει καμία απολύτως σημασία; 

Απλά τα παγωτά ονομάστηκαν έτσι για να αποκτήσουν μια εξωτική εικόνα. Πίσω από την δημιουργία τους κρύβεται ένας Πολωνός μετανάστης στην Αμερική ονόματι Ruben Mattus (1912-1994). Ο Ρούμπεν, προερχόταν από μια οικογένεια παγωτατζήδων οι οποίοι έφτιαχναν φτηνά παγωτά και τα πουλούσαν στη Νέα Υόρκη.

Πως θα ήταν η Ανταρκτική χωρίς πάγους;

Λεπτομερή χάρτη της Ανταρκτικής χωρίς πάγους δημιούργησαν οι Βρετανοί επιστήμονες σε συνεργασία με τη NASA. 

Για να φτιάξουν τον χάρτη, που ονομάζεται Bedmap2, οι επιστήμονες «ξεφλούδισαν» την Ανταρκτική από τα φύλλα πάγου που αποτελείται και μελέτησαν το έδαφος χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο ICESat. Επίσης οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία που συνέλεξαν εξειδικευμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο της αποστολής IceBridge της NASA.

Ενέργεια μέσω της αξιοποίησης των κυμάτων

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνικές, τόσο για παραγωγή όσο και για αποθήκευση ενέργειας. 

Μια τέτοια τεχνική είναι και η αξιοποίηση των θαλάσσιων κυμάτων. Αρχικά, οι μηχανικοί τοποθετούν κατάλληλα εργαλεία στην επιφάνεια του νερού. Όταν τα κύματα αρχίσουν να ψηλώνουν λόγω της μηχανικής κίνησης που δημιουργείται, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με την βοήθεια μετασχηματιστών, όπου χρησιμοποιείται προς όφελός μας.