Back to Top

Μανδύας που σε κάνει αόρατο

Ο μανδύας που έκανε τον Χάρι Πότερ αόρατο δεν υπάρχει πλέον μόνο στον μαγικό κόσμο του Χόγκουαρτς.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη (Η.Π.Α.) δημιούργησαν έναν «μανδύα» αορατότητας, ο οποίος «εξαφανίζει» μεγάλα αντικείμενα η ανθρώπους που βρίσκονται από πίσω ή από κάτω του. Για την κατασκευή τους χρησιμοποίησαν μία διάταξη από τέσσερις φθηνούς και διαθέσιμους στο εμπόριο οπτικούς φακούς, με τη βοήθεια των οποίων «έκρυψαν» ένα χέρι, ένα πρόσωπο και ένα χάρακα, και μάλιστα από διάφορες οπτικές γωνίες.

Ο μεγαλύτερος πεζόδρομος στον κόσμο

Η Κοπεγχάγη όχι μόνο είναι μια από τις πιο φιλικές πόλεις προς τους πεζούς, αλλά διαθέτει και τον μεγαλύτερο και παλαιότερο πεζόδρομο στον κόσμο.

Με μήκους 3,2 χιλιόμετρα, η οδός Strøget προσφέρει στους κατοίκους τη δυνατότητα να περπατήσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης χωρίς το φόβο των αυτοκινήτων, να χαζέψουν στις βιτρίνες, να απολάυσουν καφέ και φαγητό στα παρακείμενα μαγαζιά αλλά και να καθίσουν σε μικρές πλατείες και πάρκα που υπάρχουν κατά μήκος της.

Επιστήμονες δημιούργησαν μπλε φράουλες

Με σκοπό να κάνουν τις φράουλες να αντέχουν πιο πολύ, οι επιστήμονες επιδόθηκαν σε διάφορα πειράματα.

Ένα από τα εργαστηριακά πειράματα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας φράουλας μπλε χρώματος που κάνει όχι μόνο προκαλεί εντύπωση, αλλά αντέχει και περισσότερο στιν χρόνο πριν χαλάσει. Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τις φράουλες, ώστε αυτές να μπορέσουν να αντισταθούν καλύτερα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.