Back to Top

Τι ακούει στο μυαλό του ένας σχιζοφρενής;


Το ηχητικό video που ακολουθεί, είναι βασισμένο σε περιγραφές ασθενών. Δίνει μια εικόνα των ακουστικών ψευδαισθήσεων που μπορεί να έχει κάποιος όταν υποφέρει από σχιζοφρένεια.


Μαχάτμα Γκάντι: Αυτά που δεν πρέπει να έχεις

Σύμφωνα με τον Ινδό ηγέτη, Μαχάτμα Γκάντι (1869 – 1948), τα παρακάτω συνιστούν 7 αμαρτήματα της κοινωνίας. Στην κοινωνία που αυτός οραματίστηκε, οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν:

1. Πλούτο χωρίς μόχθο
2. Απόλαυση χωρίς συναίσθημα
3. Εμπόριο χωρίς ήθος
4. Γνώση χωρίς χαρακτήρα
5. Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά
6. Λατρεία χωρίς θυσία
7. Πολιτική χωρίς αρχές

Τι χρώμα είχε ο ουρανός στην αρχαία Ελλάδα;

Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες χαρακτήριζαν τον ουρανό μπρούτζινο και όχι γαλάζιο.

Στην αρχαία Ελλάδα, η ομαδοποίηση των αντικειμένων γινόταν με βάση την ιδιότητά τους, όχι με το χρώμα τους. Αυτό συνέβαινε ήδη στα χρόνια του Ομήρου (8ος αιώνας π.Χ.). Στα έπη του, ο Όμηρος αναφέρει μόνο τέσσερα χρώματα: Το μαύρο, το λευκό, το πορφυρό και το πρασινοκίτρινο.

Η ιστορία της Adidas και της Puma

Οι δυο εταιρίες δημιουργήθηκαν από δυο αδέρφια που παρεξηγήθηκαν μεταξύ τους, τσακώθηκαν και δεν ξαναμίλησαν ποτέ μέχρι να πεθάνουν.

Ο Adi Dassler και ο Rudolf Dassler ήταν αδέρφια μιας φτωχής οικογένειας από την Γερμανία. Το 1924 ιδρύουν την εταιρία «Gebruder Dassler OHG», μια εταιρία αθλητικών παπουτσιών για ποδόσφαιρο, τένις και τρέξιμο. Όπως γίνεται στις περισσότερες εταιρίες, τα πρώτα χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, όπου ο Αμερικανός Τζέσσε Όουενς κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια φορώντας τα παπούτσια των αδερφών Dassler, κάτω μάλιστα από το βλέμμα του Χίτλερ.

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν «γεννούν» φίλους

Μπορεί να ζούμε στην εποχή του Διαδικτύου όπου ο βομβαρδισμός κοινωνικών επαφών είναι καταιγιστικός, ωστόσο ο στενός μας κοινωνικός κύκλος παραμένει σταθερός.

Ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Μ. Βρετανία) δείχνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες των κοινωνικών δικτύων τείνουν να έχουν πέντε με οκτώ στενούς φίλους στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Ο φιλικός αυτός κύκλος διατηρείται σταθερός, καθώς κάθε φορά που οι δεσμοί με παλαιότερους φίλους χαλαρώνουν, προστίθενται νέοι φίλοι με τους οποίους οι δεσμοί αντίστοιχα συσφίγγονται.

Οι ηλικιωμένοι διαβάζουν ευκολότερα τα ebooks

Ενδιαφέρον παρουσίασαν συμπεράσματα στα οποία κατέληξε γερμανική επιστημονική έρευνα. 

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, είναι ότι για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι μεν ευκολότερο να διαβάσουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε tablet, ταυτόχρονα όμως η εμπειρία δεν τους είναι ευχάριστη. Οι επιστήμονες απέδωσαν αυτή τους την δυσαρέσκεια, στην διαδεδομένη αντίληψη πως είναι πιο δύσκολο να διαβάζει κανείς από μια ψηφιακή συσκευή.