Back to Top

Παρασκευή και 13: Ημέρα κακοτυχίας;




Μόνο οι Έλληνες θεωρούν την Τρίτη και 13 ημέρα κακοτυχίας. Αιτία γι' αυτό αποτελεί το γεγονός της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους που έγινε την Τρίτη 13 Απριλίου 1204. Πολλοί βέβαια εσφαλμένα, εξακολουθούν να συνδέουν την Τρίτη και 13 με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους που έγινε το έτος 1453. Η Παρασκευή και 13 αντιθέτως θεωρείται ημέρα γρουσουζιάς για πάρα πολλούς στον πλανήτη, κυρίως για τους Καθολικούς και τους Μουσουλμάνους. Με την βοήθεια των μέσων επικοινωνίας τείνει να καθιερωθεί σαν τέτοια σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Μέχρι τον 19ο αιώνα δεν υπήρχε καμία ταύτιση της Παρασκευής με τον αριθμό 13. Η ημέρα Παρασκευή τότε όπως και σήμερα θεωρείται δυσοίωνη επειδή τέτοια μέρα εικάζεται ότι σταυρώθηκε ο Χριστός. Για τους Μουσουλμάνους (που δεν δέχονται τον Χριστό σαν Υιό του θεού) είναι γρουσούζικη, επειδή την ημέρα Παρασκευή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό. Ο αριθμός 13 από την άλλη, θεωρείται από τα αρχαία χρόνια κακότυχος επειδή δεν είναι ο αριθμός 12. Ο αριθμός 12 είναι για τους αριθμολόγους ο ολοκληρωμένος αριθμός: Υπάρχουν 12 μήνες τον χρόνο, δώδεκα ζωδιακά σύμβολα, 12 Άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 απόστολοι του Ιησού κτλ. Έτσι, ο συσχετισμός του 13 με την κακοτυχία έχει να κάνει με την μη ολοκλήρωση του αριθμού.

Στις αρχές του 19ου αιώνα άρχισε να γίνεται η ταύτιση της Παρασκευής με τον αριθμό 13 ως η απόλυτη ημέρα κακοτυχίας. Εικάζεται ότι σημαντική αιτία για την ένωση του 13 με την Παρασκευή είναι το ακόλουθο ιστορικό γεγονός: Παρασκευή και 13 του έτους 1307 συνελήφθησαν οι Ναΐτες ιππότες στη Γαλλία, ύστερα από μυστική εντολή του βασιλιά Φιλίππου Δ', ο οποίος εποφθαλμιούσε τα πλούτη τους.

Φωτογραφία: https://pxhere.com/en/photo/1204105

Δυναμώνουν τα μαλλιά αν τα κουρεύουμε συχνά;


Πρόκειται φυσικά για έναν ακόμα μύθο έχει επιβιώσει μέσα από πολλές γενεές. Ήδη από το 1928 και ύστερα από πολυάριθμες κλινικές μελέτες, έχει αποδειχθεί πως με το ξύρισμα ή κούρεμα των μαλλιών δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στη δομή της τρίχας, καθώς δεν επηρεάζεται η ρίζα της. Πολλοί επίσης αποδίδουν την τριχόπτωση της κεφαλής στη χρήση καπέλου, κράνους, φαρμάκων, σεσουάρ κτλ, κάτι που φυσικά πρόκειται για άλλο έναν μύθο.

Και αυτό γιατί η χρήση των παραπάνω σε καθημερινή βάση, ταλαιπωρούν και αφυδατώνουν μεν το τριχωτό της κεφαλής, αλλά από τη στιγμή που η ρίζα της τρίχας βρίσκεται μέσα στο δέρμα και δεν επηρεάζεται, δεν ευθύνονται για μια ενδεχόμενη τριχόπτωση. Ο βασικότερος παράγοντας, σύμφωνα με τους δερματολόγους, που επηρεάζει την ρίζα της τρίχας, προκαλώντας το φαινόμενο αλωπεκίας είναι ο γενετικός. Oι κληρονομικοί παράγοντες ευθύνεται για το 95% της ανδρικής αλωπεκίας, ή οποία σε ορισμένες περιπτώσεις πλήττει και τον γυναικείο πληθυσμό.

Αν και η τριχόπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα οριστικά, οι επιστήμονες προτείνουν μια σειρά από μέτρα τα οποία μπορούν να περιορίσουν εν μέρη το συγκεκριμένο φαινόμενο. Αυτά είναι:

  1. Λούσιμο μαλλιών 2-3 φορές την εβδομάδα, ώστε το τριχωτό να είναι καθαρό από ρύπους και ιδρώτα, που δεν του επιτρέπουν να αναπνεύσει.
  2. Ευεργετικά αποτελέσματα έχει επίσης το μασάζ, επειδή τονώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος.
  3. Αποφυγή ντεκαπάζ και δυνατές βαφές. Στη θέση τους να προτιμήσουμε τις ανταύγειες, που δεν εφαρμόζονται στις ρίζες.
  4. Ισορροπημένη διατροφή.
  5. Χρήση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Τα φάρμακα (φιναστερίδη, μινοξιδίλη) σταματούν σε ποσοστό 80-85% την τριχόπτωση και επιτυγχάνουν κατά 60-65% την επανεμφάνιση τριχοφυΐας, με την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνται εφ’ όρου ζωής.

Φωτογραφία: https://www.pexels.com/photo/a-man-in-barber-shop-4625632/