Back to Top

Γιατί λέμε «Μπάτε σκύλοι αλέστε» ;

Η περίοδος της φραγκοκρατίας (13ος-16ος αιώνας) υπήρξε καταλυτική για την δημιουργία της εν λόγω φράσης. 

Οι Φράγκοι έκαναν τόσα μαρτύρια στους κατοίκους, ώστε οι Έλληνες τους βάφτισαν Σκυλόφραγκους. Ό, τι είχαν και δεν είχαν τους το έπαιρναν, κυρίως όμως ενδιαφερόντουσαν για το αλεύρι, που ήταν απαραίτητο για να φτιάχνουν ψωμί. Μια ημέρα οι Φράγκοι εισέβαλαν σε ένα μύλο και απαίτησαν από το μυλωνά να τους αλέσει όλο το σιτάρι που υπήρχε εκεί, με την υπόσχεση ότι θα του πλήρωναν τα αλεστικά.

Τυφλή γυναίκα άρχισε να βλέπει μετά από 25 έτη

Η Joyce Urch υπήρξε τυφλή για 25 χρόνια μέχρι που βρήκε ξανά την όρασή της.

Από το 1979 η Joyce Urch ζούσε σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι, αφού έβλεπε μόνο σκιές, ενώ τη νύχτα ήταν αδύνατον να κυκλοφορήσει. Η ζωή της ήταν πολύ δύσκολη, ενώ δεν είχε καταφέρει να δει τα 12 εγγόνια της και τα τρία δισέγγονά της. Το 2004 όμως υπέστη καρδιακή προσβολή, ένα γεγονός που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή της.

Τα παντελόνια στο μέλλον θα φορτίζουν κινητά

Τα παντελόνια του μέλλοντος δεν αποκλείεται να ενσωματώνουν θύρα για τη φόρτιση του κινητού.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια (Η.Π.Α.) παρουσίασαν τη λεπτότερη γεννήτρια του κόσμου, αποτελούμενη από φύλλα πάχους ενός μόλις ατόμου, η οποία παράγει ρεύμα όταν λυγίζει ή τεντώνεται. Η μικροσκοπική γεννήτρια αποτελείται από την ουσία δισουλφίδιο του μολυβδαίνιου (MoS2), όχι όμως στη συνηθισμένη της μορφή, αλλά στη μορφή υπέρλεπτων φύλλων στα οποία όλα τα άτομα διατάσσονται στο ίδιο επίπεδο.

Τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια παχαίνουν λιγότερο

Τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια είναι και πιο υγιεινά και πολύ λιγότερο παχυντικά σε σχέση με τα φρεσκομαγειρεμένα.

Γενικά, σε όλα τα τρόφιμα με υδατάνθρακες (ρύζι, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά, πατάτες κ.α.), οι υδατάνθρακες που περιέχουν μεταβολίζονται και εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Όμως, όταν τα μακαρόνια παγώσουν, αλλάζει η χημική τους δομή σε κάτι που αποκαλείται «ανθεκτικό άμυλο» (resistant starch).