Back to Top

Η ιστορία του ταβλιού

Το ήξερες ότι παιχνίδια στο τάβλι παίζονται εδώ και περίπου 5000 χρόνια;

Στην Μεσοποταμία παιζόταν ήδη το 2900 π.Χ. Το αρχικό του όνομα ήταν «Σενάτ», και παρουσίαζε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το σημερινό τάβλι. Στο πέρασμα των χρόνων δέχθηκε αρκετές τροποποιήσεις: Ξεκίνησε σαν παιχνίδι τριών σειρών των δέκα τετραγώνων και μέχρι τα χρόνια του Μεσαίωνα κατέληξε σε παιχνίδι δυο σειρών των 12 τετραγώνων (όπως είναι σήμερα δηλαδή).

Γιατί λέμε «Είσαι βλάκας με περικεφαλαία» ;

Η φράση προέκυψε τον 18ο αιώνα στην Γαλλία από  το σκεπτικό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Ο Ιωάννης Κωλέττης, που εκείνη την περίοδο ζούσε στην Γαλλική επικράτεια, ακούγοντας την φράση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη ενθουσιάστηκε, και τη μετέφερε  κάπως αλλαγμένη στην Ελλάδα. Ο Ναπολέοντας είχε πει κάποτε πως: «Διακρίνουμε δύο τύπους στρατιωτών: τους μαχητές, που είναι έξυπνοι και δραστήριοι και τους στρατιώτες, που τους χρησιμοποιούν για τις παρελάσεις και που πρέπει να είναι βλάκες, για να μπορούν να στέκουν ώρες ολόκληρες στους δρόμους και στις πλατείες, σαν τα αγάλματα».

Δυο καφέδες την ημέρα βελτιώνουν τη μνήμη μας

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία, το 90% των ανθρώπων, παγκοσμίως, καταναλώνει καφεΐνη σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Βελτίωση της λειτουργικότητας της μνήμης για ως και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή της προκαλεί η καφεΐνη. Το νέο αυτό στοιχείο προστίθεται στη μακρά λίστα των ευεργετικών επιδράσεων της καφεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό, ανεξαρτήτως αν προέρχεται από τον καφέ, το τσάι ή άλλες πηγές.

Ένα νησί απαγορευμένο για ανθρώπους

Το «Ilha de Queimada Grande» είναι ένα καταπράσινο νησί με ωραίες παραλίες.

Bρίσκεται στη Βραζιλία και καλύπτει μια έκταση περίπου 430.000 τετραγωνικών μέτρων. Το νησί είναι όχι μόνο ακατοίκητο από ανθρώπους αλλά έχει απαγορευτεί και η οποιασδήποτε μορφής προσέγγιση του σε αυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη. Ο λόγος; Τα πάρα πολλά φίδια που βρίσκονται στο νησί.