Back to Top

Η ρύπανση μας κάνει δυστυχισμένους

Η ρύπανση του αέρα και η ανθρώπινη δυστυχία βρίσκονται σε άμεση αλληλεπίδραση, σύμφωνα με μια καναδική επιστημονική έρευνα.

Αναλύοντας στοιχεία από 14 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο αυξάνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο μεγαλώνει η δυσαρέσκεια και η δυστυχία των πολιτών. Ενώ ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή όσο πιο δυστυχείς νιώθουν οι άνθρωποι μιας χώρας ή περιοχής, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ρύπανση του αέρα.

Οι πιο παλιές πόλεις του πλανήτη

Η λίστα αναφέρεται σε πόλεις που έχουν δημιουργηθεί από πολύ παλιά, αλλά συνεχίζουν να κατοικούνται μέχρι και σήμερα.

Οι πρώτοι πολιτισμοί στην ιστορία ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Μεσοποταμία», η οποία αντιστοιχεί σε μεγάλο βαθμό στο σημερινό Ιράκ, τη βορειοανατολική Συρία, τη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Τουρκία και το Ιράν.

Σε «χειμερία νάρκη» ο Ήλιος

Οι επιστήμονες μελετώντας τον Ήλιο, παρατήρησαν μια μείωση της δραστηριότητάς του.

Το εν λόγω φαινόμενο ενδέχεται να οδηγήσει σε μια μίνι εποχή παγετώνων τον πλανήτη μας, όπως αυτή που έπληξε τον 17ο αιώνα ορισμένες χώρες της Ευρώπης και έμεινε γνωστή ως το φαινόμενο «Maunder Minimum». Πιο ανησυχητικό είναι ότι η συγκεκριμένη μείωση σημειώνεται ενώ βρισκόμαστε στο ηλιακό μέγιστο, την κορύφωση στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητας του Ήλιου.