Back to Top

Γιατί μας τσιμπούν τα κουνούπια;



Μόνο τα κουνούπια θηλυκού γένους μας τσιμπούν καθώς χρειάζονται το αίμα για να ωριμάζουν τα αβγά τους. Τα αρσενικά από την άλλη, τσιμπούν μόνο φυτά. Υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω από 2500 είδη κουνουπιών, τα οποία και μεταφέρουν πάνω από 100 θανατηφόρες ασθένειες: Ελονοσία, κίτρινος πυρετός, δάγγειος πυρετός ελεφαντίαση, εγκεφαλίτιδα είναι μερικές εξ αυτών. Ακόμα και σήμερα τα κουνούπια σκοτώνουν έναν άνθρωπο κάθε 12 δευτερόλεπτα. Σε όλη την διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας έχει υπολογιστεί πως τα κουνούπια έχουν εξοντώσει περίπου 45.000.000.000 ανθρώπους.

Το παράδοξο είναι ότι μέχρι τα τέλη του 19ου, κανείς δεν είχε την παραμικρή υποψία ότι τα κουνούπια είναι επικίνδυνα. Πολύ λίγα είδη κουνουπιών τσιμπούν ολόκληρη την ημέρα. Τα περισσότερα, τσιμπούν κυρίως τις νυχτερινές ώρες και τις πρώτες πρωινές και αυτό γιατί η ενεργητικότητά τους εξαρτάται κυρίως από την θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Τα κουνούπια προσελκύονται από την κίνηση, από την σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέει με την αναπνοή του κάθε άνθρωπος. Το σφύριγμα τους προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα.

Φωτογραφία: https://pixnio.com/de/tiere/insekten-ungeziefer/moskito/up-close-details-bild-moskito

.



Ποιοι εφηύραν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης;



Η ιδέα της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης προέρχεται από την Ισπανία. Από τον 16ο αιώνα όπου άρχισε η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, η Ισπανία είχε υπό τον έλεγχό της, μεταξύ των άλλων, πολλές χώρες της Αφρικής και της Αμερικής. Μια από αυτές ήταν και η Κούβα (Κεντρική Αμερική). Το 1895, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν την Κούβα υπό τον έλεγχό τους από τους εξαγριωμένους κατοίκους της περιοχής, σκέφτηκαν να συγκεντρώσουν τους πολίτες της χώρας σε ένα μέρος, ώστε να μπορούν να τους ελέγχουν.

Η προσπάθειά τους ωστόσο απέτυχε και τρία χρόνια αργότερα αποχώρησαν από το νησί. Για την ιστορία, το καθεστώς κατοχής πέρασε στις Η.Π.Α. μέχρι την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959. Παρά την αποτυχία των Ισπανών, η ιδέα άρεσε στους Βρετανούς, οι οποίοι την εφάρμοσαν στις αφρικανικές τους αποικίες, με τα ίδια όμως αποτελέσματα. Ενστερνιζόμενοι τους Βρετανούς, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα οι Γερμανοί έφτιαξαν τα πρώτα τους στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσπαθώντας να αποικίσουν τη Νοτιοδυτική Αφρική. Το διάστημα 1904-1907 πέθαναν εκεί 100.000 Αφρικανοί. Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι αυτή ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Φωτογραφία: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AuschwitzBirkenau_13.jpg


Έριχναν οι Σπαρτιάτες βρέφη στον Καιάδα;


 

Ο «Καιάδας» ήταν στην αρχαιότητα ένας μεγάλος γκρεμός έξω από την πόλη της Σπάρτης. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί έριχναν οι Σπαρτιάτες τους καταδικασμένους σε θάνατο κακούργους, τους αιχμαλώτους πολέμου αλλά και τα ασθενικά βρέφη. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι οι Λακεδαιμόνιοι έριχναν όντως στον Καιάδα βρέφη, που θεωρούσαν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια της ευγονικής φυλής τους. Μέχρι και σήμερα, οι ερευνητικές προσπάθειες στο σημείο γνωστό ως «Καιάδας», δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει την παρουσία οστών βρεφών ή μικρών παιδιών. Έχει εντοπιστεί όμως μεγάλος αριθμός σκελετικών ευρημάτων, τα οποία ανήκουν κατά κύριο λόγο σε άνδρες βιολογικής ηλικίας 18-35 ετών, κάτι που σημαίνει πως η τιμωρία του Καιάδα δεν συμπεριέλαβε βρέφη και παιδιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας Κύριο Θέμελη, ο Καιάδας πρέπει να χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες, κυρίως, στη διάρκεια των μεσσηνιακών πολέμων (8ος-5ος αι. π.Χ.) για τον «καταποντισμό» των εχθρών τους ή και κοινών καταδίκων. Ο καθηγητής Κύριος Πίτσιος (μέλος της ερευνητικής ομάδας), τονίζει ότι τα ευρήματα καταρρίπτουν το μύθο. Αναφέρει ότι είναι λίγες και πολύ γενικές οι αναφορές, από την αρχαιότητα στη συγκεκριμένη διαδικασία και ότι ο μύθος δημιουργήθηκε τα νεότερα χρόνια.

Φωτογραφία: https://snl.no/Agoge