Back to Top

Γιατί κλαίμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;


Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι απελευθερώνεται ένα αέριο που λέγεται Propanethiol S-oxide και είναι ένα οξείδιο του θείου. Στην συνέχεια, το αέριο αυτό αναμειγνύεται με κάποια ένζυμα του κρεμμυδιού και μέσω χημικής αντίδρασης, παράγεται αέριο του θείου, το οποίο όταν φτάνει στα μάτια μας δημιουργεί ένα ήπιο οξύ που τα ερεθίζει. Σαν μηχανισμό άμυνας ο οργανισμός μας, ανοίγει τους δακρυγόνους αδένες ώστε να παραχθούν δάκρυα τα οποίων σκοπός είναι να ξεπλύνουν τον εισβολέα που προκαλεί τον ερεθισμό.

Για να προστατευτούμε από το συγκεκριμένο αέριο όταν κόβουμε κρεμμύδια υπάρχουν πολλές πρακτικές, όπως:

  1. Να φοράμε προστατευτικά γυαλιά.
  2. Να κόβουμε το κρεμμύδι κάτω από μια τρεχούμενη βρύση. Έτσι, το νερό εμποδίζει την αντίδραση κατά το κόψιμο του κρεμμυδιού και δεν δημιουργείται το αέριο που φτάνει στα μάτια μας.
  3. Να τοποθετήσουμε το κρεμμύδι στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν το κόψουμε. Με τον τρόπο αυτό, οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την αντίδραση στο κρεμμύδι, οπότε λιγότερο αέριο θα φτάσει στα μάτια μας, το οποίο μπορεί να μην γίνει αντιληπτό.


Συντάκτης: Κυριάκος Αθανασίου

Φωτογραφίες: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Red_onions.jpg

Τι κάνει μια στρουθοκάμηλος όταν φοβάται;


Όχι, αποτελεί μύθο πως η στρουθοκάμηλος κρύβει το κεφάλι της στην άμμο όταν φοβάται. Αν το έκρυβε θα πέθαινε από ασφυξία. Η πραγματικότητα είναι πως η στρουθοκάμηλος, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, το βάζουν στα πόδια. Η στρουθοκάμηλος είναι πολύ γρήγορη, καθώς μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 65 km/h και να την διατηρήσει για 30 λεπτά (Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 100 μέτρα Joussein Bolt τρέχει με 44,72 km/h).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος μύθος έχει δυο πιθανές εξηγήσεις:

  1. Στον τρόπο με τον οποίο μια στρουθοκάμηλος ξαπλώνει στην φωλιά της: Η φωλιά της είναι μια ρηχή τρύπα στο έδαφος και η στρουθοκάμηλος ξαπλώνει με το λαιμό της τεντωμένο μπροστά για να προσέχει μήπως έρθει κανένα αρπακτικό. 
  2. Στον βασικό τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν την τροφή τους. Οι στρουθοκάμηλοι τρώνε σχεδόν τα πάντα: χαλκό, σίδερο, γυαλί, τούβλα κτλ. Σε έναν ζωολογικό κήπο μάλιστα μια στρουθοκάμηλος είχε καταβροχθίσει ένα ξυπνητήρι, γάντια, μερικά κέρματα και ένα φωτογραφικό φιλμ. Οι στρουθοκάμηλοι στην Ναμίμπια τρώνε ακόμα και διαμάντια. Επίσης τρώνε και πέτρες:  Όταν το κάνουν αυτό, βάζουν το κεφάλι τους μέσα στο χώμα για να φάνε τις πέτρες που είναι μέσα στο έδαφος.

Φωτογραφία: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ostrich_in_the_crater.jpg