Back to Top

Γιατί λέμε «Μας έβαλε φέσι»;

Βρισκόμαστε στην εποχή που οι Αλβανοί έκαναν επιδρομές στην Πελοπόννησο (18ος αιώνας).

Ενώ αρκετοί κατέφευγαν στα βουνά για να γλυτώσουν, μερικοί Τριπολιτσιώτες, με αρχηγό τους το Νικητάκη Φραγκιά, αποφάσισαν να στήσουν ενέδρα στους Αρβανίτες και να τους χτυπήσουν μόλις κάνουν την εμφάνισή τους στα γύρω χωριά. Το σχέδιο δούλεψε και οι Αρβανίτες αποδεκατίστηκαν. Οι νικητές Τριπολιτσιώτες πανηγύρισαν έντονα αυτή τους τη νίκη.

Αϊνστάιν, Νεύτων και Πασκάλ παίζουν κρυφτό

Ενώ ένα απόγευμα ο Δαρβίνος είχε πάει για μια δουλειά, ο Αϊνστάιν, ο Νεύτων και ο Πασκάλ βρίσκουν την ευκαιρία και αράζουν.

Ο Αϊνστάιν που βαριέται πιο πολύ από όλους πετάει μια ιδέα: «Ας παίξουμε κρυφτό, τα φυλάω πρώτος» Οι άλλοι συμφωνούν κι ο Αϊνστάιν ξεκινά να μετρά. Ο Πασκάλ τρέχει πρώτος να κρυφτεί. Αλλά ο Νεύτωνας κάνει κάτι άλλο: Βγάζει μια κιμωλία, σχεδιάζει στο έδαφος ένα τετράγωνο με πλευρά 1m και μπαίνει μέσα. Ο Αϊνστάιν τελειώνει το μέτρημα και φωνάζει «Φτου και βγαίνω». Γυρίζει και βλέπει τον Νεύτωνα να στέκεται μπροστά του. «Σε βρήκα», του λέει. «Όχι», απαντά ο Νεύτωνας γεμάτος σιγουριά. «Bρήκες ένα Newton ανά τετραγωνικό μέτρο. Βρήκες δηλαδή ένα Pascal».