Back to Top

Ανελκυστήρας θα μας πηγαίνει στο διάστημα


Ιαπωνική κατασκευαστική εταιρία, μελετά το ενδεχόμενο να κατασκευάσει μέχρι το έτος 2050 ένα «γυάλινο ασανσέρ» που θα μεταφέρει επιβάτες στο διάστημα. 

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει τη δημιουργία ενός ανελκυστήρα του διαστήματος, εκτείνοντας ένα καλώδιο από νανοσωλήνες άνθρακα, μία υλική δομή 20 φορές πιο ανθεκτική από το ατσάλι. Ο θάλαμος θα κινείται χάρη σ’ αυτό το γιγάντιο καλώδιο που θα έχει μήκος 96.000 km (1/4 της απόστασης από τη Γη στη Σελήνη).

Λευκός καρχαρίας εν ώρα δράσης (+photo)

Βρετανός φωτογράφος ξεγέλασε μεγάλο λευκό καρχαρία ρίχνοντάς του για δόλωμα μια ψεύτικη φώκια.

Η στιγμή που πετάγεται έξω από το νερό και αρπάζει τη λεία του, απαθανατίστηκε από τον φωτογράφο Dan Callister, κοντά στο νησί Seal Island στη νότια Αφρική. Μάλιστα, ο καρχαρίας έχασε και ένα δόντι πάνω στην προσπάθειά του.

«Δημιούργησε» ένα λίτρο φως

Φοιτητές του Πανεπιστημίου ΜIT, στηρίχτηκαν στο φαινόμενο της διάθλασης του φωτός μέσα από ένα πλαστικό μπουκάλι. 

Γεμίζοντας το μπουκάλι με νερό και προσθέτοντας λίγο χλωρίνη (ως μέσο αποφυγής αίγλης), το αποτέλεσμα είναι δημιουργία καθαρής ακτινοβολίας της τάξης των 55-60 Watt, όσο δηλαδή μια κοινή λάμπα. Η ιδέα ξεκίνησε με σκοπό την παραγωγή φθηνής και αξιοποιήσιμης ενέργειας ώστε να δώσει σε πολλά νοικοκυριά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλό σε σχέση με τα εισοδήματα, την λύση για φως.