Back to Top

Η πιο μακρινή φωτογραφία του σύμπαντος

Την πιο μακρινή ματιά στο σύμπαν που έχει ρίξει ποτέ ο άνθρωπος, μας χάρισε ο δορυφόρος «Χαμπλ» της NASA.

Οι αστρονόμοι κατάφεραν και δημιούργησαν μια συνθετική φωτογραφία συνενώνοντας περισσότερες από 2.000 εικόνες, που επί μια δεκαετία είχε τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο. Η φωτογραφία αποτελεί ένα διαχρονικό «καλειδοσκόπιο» με την ταυτόχρονη απεικόνιση τόσο νεαρών όσο και πανάρχαιων γαλαξιών, καθώς και άλλων ουράνιων αντικειμένων.

Διάβασμα & σταυρόλεξα «θωρακίζουν» τη μνήμη

Το διάβασμα και τα σταυρόλεξα συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης μέχρι τα βαθιά γηρατειά.

Όπως δείχνουν οι μελέτες, οι συστηματικές δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, σχετίζονται με βραδύτερο ρυθμό εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών. Έτσι,  μπορεί οι ηλικιωμένοι που διατηρούν δραστήριο τον εγκέφαλό τους, να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, αλλά η μνήμη ωφελείται ιδιαιτέρως όταν κάποιος αρχίζει να ασχολείται με αυτήν σε καθημερινή βάση, πολύ νωρίτερα στη ζωή.

5χρονη διάβασε 875 βιβλία σε έναν χρόνο

Η 5χρονη Sophia Moss από τις Η.Π.Α. εξέπληξε τους πάντες με την αγάπη της στο διάβασμα.

Το κορίτσι πηγαίνει στο νηπιαγωγείο T.S. Cooley Elementary School Magnet στην Lake Charles των ΗΠΑ και η βιβλιοθήκη του σχολείου δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς της. Διαβάζοντας περίπου 20 βιβλία την εβδομάδα, η μικρή Sophia θα μπορούσε επάξια να κερδίσει μια θέση στα Ρεκόρ Γκίνες.

Τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία παγκοσμίως

Εκτός των άλλων είναι και τα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Μπορεί να είναι γραμμένα ή μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, οι εκδόσεις τους να διαφέρουν εντυπωσιακά, να βρίσκονται στα χέρια ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες, έχουν όμως κάτι κοινό: Είναι τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. Κάποια από αυτά ελκύουν τους ανθρώπους ολόκληρους αιώνες. Τα βιβλία που έχουν γίνει παγκόσμια best sellers είναι (κατά φθίνουσα σειρά):