Back to Top

Αξίζει να δεις: Die Welle (Το κύμα)

Γερμανική ταινία παραγωγής 2008 με συνολική διάρκεια 107 λεπτά.

Ρωτώντας ένας καθηγητής πολιτικής ιστορίας τους μαθητές του αν πιστεύουν πως γίνεται να υπάρξει ξανά φασιστικό κίνημα αντάξιο των ναζί, εκείνοι το απορρίπτουν. Στήνοντας ένα πρωτοποριακό παιχνίδι ρόλων με τους μαθητές του, θέλει να τους δείξει στην πράξη την κρυφή γοητεία του φασισμού. Οι μαθητές υποχρεώνονται πλέον να φοράνε ομοιόμορφα ρούχα, να χαιρετάνε με συγκεκριμένο τρόπο κ.α. Και έτσι, ενώ στη αρχή οι μαθητές τάσσονταν κατά του φασισμού, όλο και περισσότεροι ενθουσιάζονται από τα νέα δεδομένα δημιουργώντας απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ποια παροιμία ταιριάζει σε κάθε ζώδιο;

Κριός: Το γοργόν και χάριν έχει
Το σύμπαν του Κριού κινείται σε διαφορετικό ρυθμό από των υπολοίπων ανθρώπων και για εκείνον μόνο τα γρήγορα πράγματα έχουν ενδιαφέρον. Σκέφτεται και ενεργεί σε fast forward και όποιος δεν μπορεί να τον παρακολουθήσει, ας μείνει πίσω να… τρώει τη σκόνη του. Αυτό έλειπε, να κάτσει ο Κριός να περιμένει τον κάθε αργοκίνητο. Δηλώνει με περηφάνια πως θέλει να ζει τη ζωή στο έπακρο, να μη χάνει τίποτα απ’ όσα μπορεί να απολαύσει. Μόνο που μερικές φορές, μέσα στη βιασύνη του, μπερδεύει τις κατευθύνσεις και τους στόχους του, καταλήγοντας να θυμίζει μάλλον ένα σκυλάκι που γυρίζει μανιωδώς γύρω από τον εαυτό του, κυνηγώντας την ουρά του.

Τα έξι άλυτα μαθηματικά προβλήματα

Το Ινστιτούτο Μαθηματικών Clay στη Μασαχουσέτη, έχει θεσπίσει το έπαθλο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον μπορέσει να λύσει έστω ένα από αυτά.

Μέχρι πριν λίγο καιρό, τα άλυτα μαθηματικά προβλήματα ήταν 7. Ωστόσο ο Ρώσος Γκριγκόρι Πέρελμαν, κατάφερε να λύσει την υπόθεση του Πουανκαρέ, που παρέμενε χωρίς απόδειξη από το 1904.  Ο Ρώσος, αρνήθηκε την αμοιβή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα χρήματα και ότι ο ίδιος αμφιβάλλει αν είναι και τόσο καλός μαθηματικός.