Back to Top

Γιατί κόβουμε βασιλόπιτα;

Την κόβουμε εξαιτίας ενός γεγονότος που διαδραματίστηκε στην βυζαντινή εποχή.

Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, η βυζαντινή αυτοκρατορία  κήρυξε πόλεμο ενάντια στους Πέρσες. Για να φτάσουν στο μέτωπο του πολέμου, ο Ιουλιανός και τα στρατεύματά ήταν υποχρεωμένα να περάσουν από την Καισαρεία. Φτάνοντας εκεί, ο Ιουλιανός άδραξε την ευκαιρία και διέταξε έκτακτη φορολόγηση για όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον πλανήτη μας

Κάθε χώρα έχει διαφορετικές αντιλήψεις και παραδόσεις για την πρώτη ημέρα του χρόνου:

Γερμανία: Με «Δείπνο για έναν» γιορτάζουν στη χώρα από το 1972. Κανείς δεν ξέρει για ποιον λόγο οι Γερμανοί παρακολουθούν ακριβώς το ίδιο τηλεοπτικό σόου κάθε χρόνο τόσες δεκαετίες και από πού ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση, αλλά ακόμη και η φράση «ίδια διαδικασία κάθε χρόνο» είναι η ατάκα της εποχής και οι Γερμανοί απολαμβάνουν πραγματικά το σόου, έστω και σε επανάληψη.

Μάχονται με αλεύρι και αυγά πριν το νέο έτος

Η συγκεκριμένη παράδοση κρατάει στην πόλη Idi της Ισπανίας πάνω από 200 χρόνια.

Το φεστιβάλ «Els Enfarinats» ξεκινάει στις 28 Δεκεμβρίου κάθε έτους, με τους κατοίκους να μάχονται με αλεύρι και αυγά, επιλέγοντας έναν παράξενο τρόπο για να καλωσορίσουν το νέο έτος. Η «μάχη» λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε δύο ομάδες: Μία με άντρες παντρεμένους και μία με άντρες που προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη.