Back to Top

Στα σκαριά το νέο ψηλότερο κτήριο του κόσμου

Τα ηνία του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο τα κατέχει σήμερα το κτήριο Burj Khalifa, που με ύψος 828 μέτρα δεσπόζει στο Ντουμπάι.

Στην κινεζική πόλη Wuhan θα έχουν ανεγερθεί μέχρι το 2017 οι Phoenix Towers, οι οποίοι μόλις ολοκληρωθούν θα εδραιωθούν ως οι υψηλότεροι «δίδυμοι» πύργοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ένας από τους δυο ουρανοξύστες μάλιστα, θα έχει ύψος 1000 μέτρα, ένα ύψος που θα τον καθιστά ταυτόχρονα και το υψηλότερο κτήριο στον πλανήτη. Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου

Πρόκειται για το «Oasis of the Seas», το οποίο κατασκευάστηκε στη Φιλανδία (2006-2009).

Το μήκος του είναι 360,88 μέτρα και το βάρος του αγγίζει τους 226.000 τόνους. Περιλαμβάνει 16 καταστρώματα, 2.700 καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει 6.300 επιβάτες και 2.100 μέλη πληρώματος. Είναι 40% μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο κρουαζιερόπλοιο και 5 φορές μεγαλύτερο από τον Τιτανικό. Το κόστος κατασκευής του έφτασε το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,2 δις ευρώ).

H μεγαλύτερη «δίνη» του σύμπαντος

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία του γαλαξία Μ51Α. 

Λόγω του σχήματός του, οι επιστήμονες του έχουν προσδώσει το όνομα «Γαλαξίας της Δίνης». Ο σπειροειδής γαλαξίας διαθέτει ιδιαίτερα καθαρή δομή βραχιόνων για αυτό και μοιάζει με μια κοσμική δίνη. Όπως αναφέρει η NASA, ο γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση 30 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη γη. Η διάμετρός του είναι 60 χιλιάδες έτη φωτός.