Back to Top

Το αρχαιότερο αστέρι του σύμπαντος

Αστρονόμοι από την Αυστραλία εντόπισαν στον γαλαξία μας ένα άστρο που είναι το αρχαιότερο που έχει ποτέ βρεθεί μέχρι σήμερα.

Αν και θα πίστευε κάποιος ότι ένα τέτοιας ηλικίας άστρο θα βρισκόταν στις εσχατιές του Σύμπαντος σε κάποιο πανάρχαιο γαλαξία, εντούτοις το άστρο αυτό βρίσκεται στο γαλαξία μας σε απόσταση «μόλις» έξι χιλιάδων ετών φωτός από τη Γη. Το άστρο έλαβε την κωδική ονομασία SMSS J031300.36-670839.3.

Βρέθηκε το «αντίδοτο» στη μέθη

Το εν λόγω επίτευγμα οφείλεται σε συνεργασία των πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας (Η.Π.Α.).

Δημιούργησαν ένα «μαγικό» φίλτρο το οποίο με τη βοήθεια ενζύμων που μεταβολίζουν το αλκοόλ οδηγεί στη νηφαλιότητα μετά την κατανάλωση ακόμη και μεγάλων ποσοτήτων του. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, χορηγώντας ενέσιμα τις «θαυματουργές» νανοκάψουλες δύο ενζύμων σε μεθυσμένα ποντίκια, κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα των τρωκτικών.

Μια διαφορετική παιδική χαρά (+photo)

Μια διαφορετική προοπτική παρουσιάζει η παιδική χαρά που βρίσκεται στα προάστια του Μονάχου (Γερμανία).

Ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς BUGA ανήκει στον αρχιτέκτονα Rainer Schmidt και είναι το λιγότερο πρωτοποριακός. Χωρίς παιχνίδια για τα παιδιά και με την απουσία των συνηθισμένων κατασκευών που υπάρχουν μέσα σε παρόμοιους χώρους, η παράξενη παιδική χαρά τράβηξε αμέσως τα βλέμματα.

Πόσο χρονών είναι το σύμπαν ;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), υπολόγισε  με μεγάλη ακρίβεια την ηλικία του.

Παράλληλα, δημοσίευσε και τον ακριβέστερο μέχρι σήμερα χάρτη του σύμπαντος (εικόνα αριστερά).Οι πηγές φωτός του φτάνουν σχεδόν μέχρι το Big Bang, δηλαδή μόλις 380.000 χρόνια μετά τη δημιουργία του. Σύμφωνα με στοιχεία του διαστημικού σκάφους Planck, το σύμπαν υπολογίζεται ότι είναι 13,81 δισεκατομμύρια χρονών.

Γιατί λέμε «Μου έπρηξες το συκώτι» ;

Οι απαρχές της φράσης βρίσκονται στα αρχαία ελληνικά πέπλα της Ιστορίας.

Στην αρχαία Ελλάδα πολτοποιούσαν το ήπαρ των ζώων, πρόσθεταν σύκα και με αυτόν τον συνδυασμό έφτιαχναν πάρα πολλά γεύματα. Απλοποιημένα, είναι κάτι σαν το σημερινό  πατέ φουά γκρα αλλά χωρίς σύκα. Έτρωγαν δηλαδή συκωτόν ήπαρ.