Back to Top

Η ιστορία της Nike

Το ήξερες πως το όνομα της Nike προέρχεται από την ελληνική λέξη «Νίκη»;

Όχι μόνο το όνομα της εταιρίας, αλλά και το λογότυπό της, έχουν έντονα ελληνικά στοιχεία: Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη «νίκη», ενώ το σήμα της συμβολίζει το φτερό της Αθηνάς Νίκης ή απτέρου Νίκης (όπως ονομάστηκε στα ρωμαϊκά χρόνια), θεάς της αρχαίας Ελλάδας. Ωστόσο, το εν λόγω λογότυπο, αρχικά δεν είχε αφήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις στον ιδιοκτήτη της εταιρίας, γι'αυτό και πλήρωσε τη σχεδιάστρια του μόλις 35 δολάρια.

Την δεκαετία του 60, τα γερμανικά αθλητικά παπούτσια (Adidas, Puma) σάρωναν στην παγκόσμια αγορά. Ο Phil Knight (Φιλ Ναϊτ), Αμερικάνος αθλητής μεσαίων αποστάσεων, μαζί με τον προπονητή του Bill Bowerman (Μπίλ Μπάουερμαν) ήθελαν να δημιουργήσουν ένα παπούτσι που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την Γερμανική κυριαρχία. Λόγω όμως της έλλειψης του απαραίτητου κεφαλαίου, αποφάσισαν αρχικά να πουλάνε εισαγόμενα αθλητικά παπούτσια από την άγνωστη τότε στο αμερικάνικο κοινό ιαπωνική εταιρία «Tiger». Όπως και έγινε το 1966.

Πέντε χρόνια αργότερα (1971), από τα κέρδη που συγκέντρωσαν, ίδρυσαν την δική τους εταιρία, την γνωστή σε όλους μας «Nike», ενώ έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν τα πρώτα δικά τους αθλητικά παπούτσια. Χρειάστηκαν όμως 10 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρουν να εκτοπίσουν την Adidas από την κορυφή των πωλήσεων. Σήμερα, η Adidas μαζί με την Nike θεωρούνται οι κορυφαίες αθλητικές εταιρίες ένδυσης αθλητών, τα κέρδη των οποίων ανέρχονται σχεδόν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο (για την κάθε εταιρία).


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Ιωάννης Ν. Πρωτοπαπαδάκης , Αθήνα 2007, Γνωστά Ονόματα Άγνωστες Ιστορίες,
Εκδόσεις.Σταμούλη, www.inews.gr, www.makthes.gr, www.free-extras.com,

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...