Back to Top

Δημιούργησε ισχυρούς κωδικούς ασφαλείας

Οι περισσότεροι χρήστες έχουν πολλαπλούς κωδικούς για λογαριασμούς τους.

Για να θυμάται κάποιος τόσους κωδικούς, είναι αρκετά δύσκολο, οπότε καταφεύγει σε μη ασφαλείς λύσεις, όπως να χρησιμοποιεί για κωδικούς την ημερομηνία γέννησής του ή το όνομα του παιδιού του. Δυστυχώς, αυτού του είδους οι κωδικοί, είναι εύκολο να «σπάσουν» από διάφορους επίδοξους. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις «ισχυρούς» κωδικούς ασφαλείας.

1. Δημιούργησε έναν ισχυρό κωδικό από αλφαριθμητικούς χαρακτήρες με συνδυασμό μικρών και κεφαλαίων. Χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα στοιχεία: αλφάβητο μικρά, αλφάβητο κεφαλαία, αριθμούς και σύμβολα θα έχεις έναν «ισχυρό» κωδικό. Για παράδειγμα τη λέξη welcome μπορείτε να τη γράψεις W3Lc0mE^9.

2. Δημιούργησε έναν κωδικό από μια φράση. Για παράδειγμα από τη φράση «My son Ryan is 12 years old» και χρησιμοποιώντας μικρούς και κεφαλαίους χαρακτήρες μπορεί να προκύψει ο κωδικός msRi12Y0, απλά παίρνοντας τους αρχικούς χαρακτήρες από κάθε λέξη. Συνήθως αυτούς τους κωδικούς μπορείς να τους θυμάσαι πιο εύκολα.

3. Οι κωδικοί θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι των 8 χαρακτήρων. Όσο μεγαλύτερος είναι ένας κωδικός, τόσο πιο δύσκολα θα «σπάσει».

4. Μη χρησιμοποιείς ποτέ τον ίδιο κωδικό για δύο διαφορετικούς λογαριασμούς. Για παράδειγμα εάν κάποιος «έσπαγε» τον κωδικό σου στο eBay θα μπορούσε να είχε πρόσβαση και στο λογαριασμό σου στο PayPal αν χρησιμοποιούσες τον ίδιο κωδικό.

5. Μη χρησιμοποιείς κοινές πληροφορίες, όπως ημερομηνίες γέννησης, το κινητό σου τηλέφωνο ή άλλες πληροφορίες που συνδέονται αποκλειστικά με εσένα.

6. Οι κωδικοί που αποτελούνται από χαρακτήρες και όχι από κοινές λέξεις είναι πιο «ασφαλείς»

7. Μην αποθηκεύεις τους κωδικούς σου σε κοινόχρηστους υπολογιστές, όπως για παράδειγμα στον υπολογιστή μιας δημόσιας βιβλιοθήκης.

8. Μη κάνεις κλικ σε link που έρχονται στο e-mail σου και απαιτείται εγγραφή με τα στοιχεία του λογαριασμού σου. Ακόμη κι αν το e-mail φαίνεται να είναι νόμιμο, πάντα να πληκτρολογείται το link που θέλεις να μεταβείς στον πλοηγό σου και μετά να εγγραφείς με τα στοιχεία του λογαριασμού σου.

9. Μην επιτρέπεις σε εφαρμογές να αποθηκεύουν τους κωδικούς σου online και πάντα να θυμάσε να καθαρίζεις τη μνήμη του πλοηγού σου (browser).

10. Να αλλάζεις τους κωδικούς σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όσο πιο σημαντικός είναι ο λογαριασμός τόσο πιο συχνά θα πρέπει να αλλάζεις τους κωδικούς σου. Για παράδειγμα η πολιτική των τραπεζών που παρέχουν online τραπεζικές συναλλαγές είναι η αλλαγή κωδικών μία φορά το μήνα.

11. Ποτέ μην αποκαλύψεις το κωδικό σου σε κάποιον και πόσο μάλιστα μέσω e-mail ή μέσω chat. Οι κωδικοί σου θα πρέπει να είναι ιδιωτικοί.


Έλεγξε πόσο «ισχυρός» είναι ο κωδικός σου εδώ, στο εργαλείο που έχει φτιάξει η Microsoft για την ασφάλεια των συστημάτων

Σημείωση: Στην πραγματικότητα κανένας κωδικός δεν είναι απόλυτα ασφαλής και ισχυρός. Όλοι οι κωδικοί μπορούν να "σπάσουν". Οι παραπάνω συμβουλές απλά δυσχεραίνουν και καθιστούν πολύ πιο δύσκολο το έργο των επίδοξων και κακόβουλων.
.

Συντάκτης: Κυριάκος Αθανασίου
Πηγές: webopediametrolicwww.pcwelt.de

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...